Eмисия новини
от 10.00 часа

Отскок на месечната инфлация в България през октомври с 0,8%

Годишната инфлация остава малко над 18-месечно дъно

Снимка: БГНЕС

През октомври 2019 година потребителската инфлация в България се ускори рязко спрямо предходния месец, но на годишна база остава недалеч от 18-месечното дъно, достигнато през септември, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на потребителските цени (CPI) нараства през октомври с 0,8% спрямо септември, когато се понижи с 0,3 на сто.

На годишна база потребителската инфлация се ускори слабо до 2,4%, след като месец по-рано тя се забави много рязко до 2,3%, достигайки най-ниско ниво от април 2018 година насам. Въпреки това повишение потребителските цени в нашата страна нарастват далеч по-слабо от осреднената им стойност през последните 12 месец около нивото от 3,0% и остават доста под техния петгодишният връх от 3,7%, отчетен през октомври 2018-а година (най-висока инфлация от февруари 2013 година насам).

Средногодишната инфлация за периода ноември 2018 - октомври 2019 нараства с 3,0% спрямо периода ноември 2017 - октомври 2018 година, а натрупаната инфлацията от началото на настоящата година  (януари - октомври) достига 2,5 на сто.

Графики на инфлацията на месечна и на годишна база

През октомври цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки се повишават с 0,5% спрямо предходния месец, цените на алкохолните напитки и на тютюневите изделия - също с 0,5%, докато цените на облеклото и обувките отчитат силен ръст от цели 9,0%, което допринася в най-голяма степен за отскока на инфлацията през миналия месец.

Цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива се увеличават с 0,2% спрямо предишния месец, тези за здравеопазване - с 0,4%, докато транспортните цени отчита намаление с 0,6 на сто. Силно увеличение с 4,9% бележат цените за развлечения и култура, а за ресторанти и хотели - понижение с 0,2 на сто.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) се увеличава през октомври с 0,2% спрямо септември, когато отслабна с цели 1,2%, докато растежът на хармонизираната потребителска инфлация на годишна база (спрямо октомври 2018-а) се забави за втори пореден месец до едва 1,6%, продължавайки да отстъпва от многогодишния връх от 3,6%, достигнат точно година по-рано (през октомври 2018-а).

Октомврийските данни на НСИ са нов знак за отслабване на инфлационния натиск през есента, като растежът на потребителските цени продължава да отстъпва значително под нивото от 3 на сто.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

Intel прави чип за квантови компютри

публикувано на 09.12.19 в 18:17