Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диригентът Станислав Ушев: Радиооркестърът ми дава свободата да експериментирам

Маестро Станислав Ушев
Снимка: ДМТ

"Концерт за двама" беше наречена поредната програма от новия сезон на Симфоничния оркестър на Българското национално радио. Мотото можем да отнесем както към двамата избрани автори - Лудвиг ван Бетовен и Бела Барток, така и към гостите - солиста в Концерт за пиано и оркестър №4 от виенския класик - Симеон Гошев, който пристигна от Виена, където живее през последните няколко години, и диригента Станислав Ушев - дългогодишен ръководител на Симфониета - Шумен.

В биографията му четем, че е роден в Плевен, завършва музикално училище в родния си град със специалност пиано. От 1980 г. до 1985 г. учи оперно-симфонично дирижиране в Консерваторията "Римски-Корсаков" в Санкт Петербург, в класа на Марис ЯнсонсОт 1985 г. до 1993 г. е диригент и закратко директор на Плевенската филхармонияОт 2000 г. до 2010 г. е  главен диригент на Оперно-филхармонично дружество - Варна, а оркестъра в Шумен ръководи от 1996 г.

По време на репетициите в подготовка за концерта на 15 ноември маестро Ушев сподели в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт", че има реализирани много записи с Радиоорксетъра, но за първи път е поканен да дирижира негов концерт от редовия сезон. 

"Когато главният диригент Марк Кадин ми се обади, той ми каза: "Избери нещо, което не е свирено скоро, да е интересно и за оркестъра, и за публиката". А какво по-интересно от Концерт за оркестър от Барток", отбеляза диригентът и подчерта, че за записа на Симфония №3 от Сергей Рахманинов, осъществен в Първо студио на Радиото, той е получил награда.


За красивия, интензивен и изразителен звук, с какъвто се откроява Радиооркестърът, за удоволствието да работи с отзивчиви оркестранти и за това, че според него репетициите са по-трудни от концертите, маестро Ушев сподели в разговора. Чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна