Eмисия новини
от 22.00 часа

Никой не е по-голям... от глутена

Снимка: Pexels

Напоследък все по-често се говори и пише за безглутенови диети. Дали обаче извън доказаните случаи на вродена и придобита глутенова непоносимост нещата не опират както до поредна мода, така и до своеобразна рекламна мантра?

Увеличава ли се в действителност съдържанието на протеина, известен като „глутен“ в суровините за хлебни изделия? Защо специалистите смятат, че децата, лишавани от глутен, като възрастни твърде често развиват глутенова непоносимост? Могат ли да настъпят усложнения и при възрастни с хранителни и сърдечно-съдови проблеми, ако се подлагат на безглутенова диета, без да е е налице заболяването, известно като цьолиакия?

Разговаряме с докторантката на Университета за хранителни технологии в Пловдив, инженер технолога по хляба и ферментационните продукти, Ивайла Сопотенска. С нея коментираме и редица проблеми, свързани с добавките, известни още като подобрители, включвани в производствения процес на хляба в наши дни.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от