Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АМТИИ почете проф. Асен Диамандиев с бронзов бюст

От днес в Академията за музикално танцово и изобразително изкуство в Пловдив има нова скулптура от бронз на проф. Асен Диамандиев. 

Тя бе открита от ректора проф. Милчо Василев, който сподели, че наред с преименуването на академията са имали идея и за поставяне на бюста на основателя на висшето училище. Всяка година Академията ще има празник на 16 ноември, когато е бил рожденият ден на проф. Асен Диамандиев, обяви днес ректорът.

Скулптурата е дело на доц. Свилен Костадинов. Той сподели, че с удоволствие и по спомен е пресъздал фигурата на професора - фолклорист. Предполагам, че се съм уловил неговата личност като педагог, ръководител и музикант, каза още авторът на новата творба. 

Милена Богданова от АМТИИ изтъкна в словото си, че за Диамандиев да бъдеш педагог и музикант е било призвание. Неговите  уроци по солфеж се ценят и днес, защото са особено актуални и непреходни.

На тържеството известният музикант Теодосий Спасов изпълни две кратки творби на проф. Диамандиев, както и прозвуча негова песен от Академичния народен хор. 

Теодосий Спасов сподели, че са имали приятелски чувства с проф. Диамандиев. Той свирил с неговите класове -студенти и заедно с Веселин Койчев са демонстрирали как се съвместяват джаз и фолклор. Аз съм се учил от неговия гигантски опит, завърши Спасов. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени