Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звуци и истории от Женския пазар

БНР Новини
6
„Дубиоза колектив“ на Женския пазар
Снимка: Ани Петрова

София, мой малък Лондон“ – този припев е добре познат от “Песен за любимия град” на Тодор Колев. Но това изпълнение няма как да се сбърка – записът е от импровизирания уличен концерт, който музикантите от Босна и Херцеговина, познати като „Дубиоза колектив“, спретнаха по-рано този месец на Женския пазар в София.

„Дубиоза колектив“ определят стила си като “политически некоректна смесица от ска, пънк, реге, с добавка от балкански ритми” и често участват в необявени изяви на открито, подкрепящи определени каузи.

Така беше и сега – по обед, сред сергиите на Женския пазар, до църквата “Св. Св. Кирил и Методий” – музикантите от „Дубиоза“ не просто подгряха публиката за предстоящия концерт в София на 29-и ноември в зала "Арена Армеец", но и ни напомниха, че понякога трябва да виждаме града по този начин – да имаме очи за пъстротата, за хората, пък и за купищата истории, които си струва да бъдат разказани. За градовете, които уж познаваме.

И след като чухме звуците от импровизирания концерт на сараевската група „Дубиоза колектив“ на Женския пазар в София, Здравко Петров, урбанист, автор на книгата „Исторически маршрути: София“ и организатор на историческите турове в София, ни разказа не само какво се крие зад фасадата на старите софийски къщи, но и какво място е Женския пазар.


Кадрите в галерията от импровизирания концерт на "Дубиоза колектив" на Женския пазар са на Ани Петрова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна