Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георг Георгиев: 5% по-малко отказани US визи на българи за последната година

| обновено на 25.11.19 в 16:48
Георг Георгиев
Снимка: БГНЕС

„Процентът отказани американски визи за българи е около 11%, а изискването, за да може страната ни да бъде присъединена към програмата за безвизови пътувания, е те да бъдат под 3%. През последната година отбелязахме почти 5% снижение на ръста на визите, които са били отказани на българските граждани“. Това каза пред БНР зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев в коментар за визитата на българския премиер Бойко Борисов в САЩ.

„Няма как да бъда убеден в това, че поставянето на толкова значим и важен въпрос като присъединяването на България към програмата за безвизови пътувания е нещо, което не следва да стои в разговора между двамата лидери Борисов и Тръмп. Не отричам, че топката е в Конгреса, но и България много стриктно и издържано се придържа към всички критерии за това да влезе в програмата“, каза Георгиев в предаването „Нещо повече“.

Той допълни, че успехът на България в тази посока следва да бъде отбелязан на най-високо ниво в Щатите, още повече че е налице и другият важен компонент - този на просрочието - под 1% са българите, нарушили миграционните разпоредби на САЩ.

Според Георг Георгиев негодуването срещу разполагането на военни бази на наша територия, означава, „че си негодуващ срещу установяването на мир“:

„Черно море е достатъчно малък воден басейн и достатъчно много зависи от него в аспект икономика и туризъм, за да не търсим онова, което ще води до прогрес в нашия регион… България е лоялен и последователен партньор на НАТО“.

Георгиев отрече да се очаква негативна реакция от страна на САЩ спрямо българските енергийни проекти.

Интервюто с Георг Георгиев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна