Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Брънзов: НИМХ не е работил по-добре, БАН манипулира обществото

„НИМХ си работи добре и все по-добре, отколкото в БАН. За последните 30 години НИМХ не е работил толкова добре като в момента“, заяви пред БНР директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов. Той обяви, че утре ще излязат със становище по официалната позиция на Общото събрание на БАН, в което Академията остро разкритикува текстовете от подготвения специален закон за Националния институт за метеорология и хидрология.
      

„То е пълно с неверни неща, манипулира обществото. Някой трябва да каже истината за БАН... Самият закон, който сега е предложен, затова боде очите на БАН, защото показва, че една научна организация може да работи по съвсем различни принципи и то много добре в сравнение с това, което е БАН в момента с нейния закон. Тя е действителност е една неправителствена организация, но получава 100 млн., за да прави каквото и както иска“, категоричен бе той в предаването „Преди всички“.

„НИМХ има достатъчен брой учени, има научен съвет, има акредитации. НИМХ работи изключително добре в научната област. Тази година НИМХ е спечелил 3 проекта с международно финансиране и 37 с национално. Институтът, който те създадоха, няма дори научен съвет, т.е. той не може да съществува изобщо и няма нито един проект с външно финансиране тази година“, посочи проф. Христомир Брънзов.

Той определи като поредна манипулация твърдението на БАН за монопол на НИМХ върху достъпа до метеорологични данни:

„НИМХ не получава отникъде данни, НИМХ произвежда данни и ги предоставя на всички. Единствено се заплащат анализи, експертизи, разработки, а не данни, и то на търговски дружества, частни лица, които изискват специфични услуги. Това, разбира се, трябва да бъде заплатено, за да се възстановят разходите. Обслужването на всичко, което е държавна структура, структура на изпълнителната, законодателната, съдебната власт – всичко това се изпълнява безплатно от НИМХ, защото НИМХ ползва публични средства. Законът на НИМХ му регламентира конкретни задължения. За разлика от Закона за БАН, НИМХ може да получава и е длъжен да изпълнява всичко, което министърът му възложи допълнително. НИМХ е поел много сериозни ангажименти в тази област“.

Проф. Брънзов подчерта още, че архивът на НИМХ е достъпен за всеки български гражданин при условията на Закона за архивите.

По думите му имотите на института са много опасна тема за БАН:

„Всички имоти, които НИМХ имаше, имат акт за държавна собственост на името на НИМХ, никакъв БАН“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени