Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националната библиотека на Катар - перла в пустинята

Холандски архитект превръща пространството в библиотека на бъдещето

Как изглежда библиотеката на бъдещето? Към един възможен отговор ни води в сърцето на Персийския залив, в столицата на емирство Катар - Доха. След блокадата, наложена на 5 юни 2017 година от Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет, страната изживява своя национален подем и икономически бум, а Националната библиотека на Катар, построена преди две години, се превръща в символ на този възход.
   

Наричат я Перла в пустинята, изумително архитектурно творение. Създаването й е продължение на ангажимента на катарското правителство да насърчава образованието и икономиката, основана на знанието.

Неслучайно Доха е дом на филиали на 8 американски и европейски университета, превръщайки страната във водещ център за научни изследвания и образование в Близкия изток.

За мисията да изградиш национална библиотека на бъдещето говори Н. Пр. Шейха Хинд, 35-годишната дъщеря на бившия емир на Катар Хамад бин Халифа ал Тани, изпълнителен директор на „Фондация Катар" за образование, наука и обществено развитие.

„Как да преодолееш клишето за библиотека в наши дни? Знанието е сила и свободният достъп до информация е ключът към него. Националната библиотека на Катар е мястото, към което ще се стремят всички, които търсят вдъхновение и знание, осигурявайки публичен достъп до книжната колекция.“

Инициативата за Национална библиотека на Катар е на Нейно Височество шейха Моза бинт Насер, майката на сегашния емир Шейх Тамим бин Хамад бин Халифа ал Тани. През ноември 2012 г. тя обявява конкурс за проекта, а победител е световноизвестният холандски архитект Рем Кулхаас.

Кулхаас е видял проекта на бъдещата сграда като два листа хартия, сгънати в ъглите и поставени един върху друг, а изцяло остъклени, стените на библиотеката осигуряват естествена светлина и топлина.

„Ние, холандците, вярваме в дневната светлина. Искахме да направим сграда, в която слънчевата светлина достига до всяко кътче. Решихме да направим тавана отразяващ, така че светлината да се разпръсва в сградата. Връзката със светлината беше решаващ, водещ принци за нас“, споделя архитект Кулхаас.

Сградата е с площ от 45 000 квадратни метра, а централната зала се откроява  пред очите на посетителите с разположени като в амфитеатър рафтове за книги.

С над един милион книги и 500 000 цифрови издания библиотеката вече притежава най-голямата колекция в Близкия изток.

Впечатляваща е специално разработената система за удобство на читателите - всяка книга е с чип и показва на посетителя къде точно се намира. Около 20 станции пък позволяват автоматично поръчване на книги, а други 8 са за автоматично връщане, без да се налага чакане на гише.

Гордостта на Националната библиотека на Катар е колекцията за наследство от редки книги и ръкописи, наследство на арабската и ислямската цивилизация.

По-рано известна като Библиотека на арабското и ислямското наследство, тази колекция е започната от Негово Превъзходителство Шейх Хасан бин Мохамед бин Али Ал Тани през 1979 г. и е интегрирана в Националната библиотека в Доха.

В сърцето на библиотеката е вградена секция за ръкописи, книги, карти и фотографии, смятани за национално и регионално наследство. Усещането за пътуване в миналото се подсилва още на входа, където има ръкописна страница с текст от Корана, създадена през VII век.

Грижата за този изключителен масив от исторически източници за Катар и региона, включително съчинения на изследователи, посетили Персийския залив през вековете, арабски ръкописи и исторически карти и глобуси, както и научни инструменти и примери за ранна фотография, е поверен в ръцете на българката Василена Секулова, която оглавява Отдела за ръкописи и архиви.

„Специалната колекция в нашата библиотека се състои от около 4 хиляди ориенталски манускрипта, 1500 карти, около 100 000 фотографии, 35 хиляди редки книги и около 40 000 архивни документи. Около 80% от нашата специална колекция – това, което я прави особено впечатляваща – всъщност е на дисплей. Можете да я видите физически. Тя не е зад затворена врата, не е в депо, а просто пред вас. Това е една много жива колекция. Това е постоянната експозиция.“

Въпреки че на Василена Секулова й е трудно да отличи любим експорант в колецията, тя все пак споделя, че това е карта от 1808 година.

„Поръчана е от османския посланик във Виена при известния тогава картограф Шинделмайер. Идеята за поръчката на тази карта е свързана с опита на султан Селим III да реорганизира Османската империя.“

Колецията на Катарската национална библиотека съхранява и един от най-старите преписи на Корана – от 7 век.

Този център на знанието разполага и със 120-местна зала за специални събития. Всеки месец има безплатно изпълнение на филхармонията на Катар.

За децата има специално обособена секция върху 700 кв. м, включително стая за игри и четене на глас, малки лаборатории за 3D отпечатване, студиа за снимки и видеозаписи. Впечатляващо учебно пространство с колекция от над 100 000 детски книги.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 

Снимки: Валерия Николова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна