Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на Бундесбанк отхвърли призивите на ЕЦБ за борба с изменението на климата

Йенс Вайдман, президент на Бундесбанк и член на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управителят на Бундесбанк Йенс Вайдман отхвърли призивите на Европейската централна банка да поеме по-голяма роля в опазването на околната среда, като заяви, че зависи от правителствата, а не от ЕЦБ да се борят с изменението на климата.

"Паричната политика, която определено преследва екологичните цели, рискува да бъде претоварена", посочи Вайдман в Берлин, предаде Ройтерс. "Политиците с демократична легитимност трябва да решат как обществото да се бори с изменението на климата и те също така трябва да носят отговорността", допълни той.

Коментарите му са по повод изявление на новия президент на ЕЦБ Кристин Лагард, в което тя обеща да се обсъдят подобни съображения за устойчивост в предстоящия стратегически преглед на централната банка.

Зелени активисти също призоваха ЕЦБ да използва огромната си финансова мощ, за да облагодетелства зелени финансови активи и по този начин да даде стимул на фирмите да инвестират в чисти технологии.

Засега ЕЦБ отхвърля тези призиви, като твърди, че нейният мандат да поддържа цените стабилни изисква неутралност на пазара, което е предпоставка, че и г-жа Лагард също ще потвърди тази позиция. Но банката също така заяви, че покупките й на активи са предизвикали бърз растеж на емитирането на дългови книжа, като тя е закупила близо 20% от допустимия пазар на "зелени облигации", така че дори пазарните неутрални покупки стимулират "зелените финанси".

Йенс Вайдман, който често критикува политиката на ЕЦБ за покупки на облигации, заяви, че централната банка все още има роля, например в разбирането за икономическото въздействие от изменението на климата, тъй като екстремните метеорологични събития могат да увеличат икономическия растеж и колебанието на инфлацията.

Той също така каза, че банките, които са под надзора на ЕЦБ, трябва да включат изменението на климата в своето управление на риска.

Повтаряйки критиките си към разхлабената парична и лихвена политика на ЕЦБ, Вайдман каза, че тя рискува да раздуе ценови балон, отбелязвайки, че германските цени на жилищата вече са 15 до 30 процента надценени, но все пак посочи, че засега не вижда опасно натрупване на риск в сектора.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени