Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Черния петък – хладнокръвно и отговорно

БНР Новини
Андрей Ганев, Стефани Ангелова и Иван Комитски
Снимка: Кирил Чобанов

Стана традиция всяка година около Хелоуин част от българското общество шумно да се възмущава срещу чуждата, ако не и враждебна традиция. Също толкова традиционно стана и отбелязването на Черния петък. Той възниква в САЩ и се пада веднага след Деня на благодарността. Не е пресилено да се каже, че у нас Черния петък се празнува масово и оживено.

Идеята му е да даде началото на предколедното пазаруване и да помогне на търговците да освободят валенции за нова стока и ново завъртане на потребителското колело. 

Хората, които планират покупка на бяла или черна техника, вече свикнаха да отлагат момента именно за въпросната дата, а продавачите в магазините за дрехи и обувки едва смогват да се справят с прииждащите тълпи, настървени за изгодна покупка.

Какво ни дава и какво ни взема Черния петък, освен че ни опразва сметката? Колко струва краткотрайният прилив на допамин, който усещането за "успешен лов" ни носи? 

В студиото на "Нашият ден" Стефани Ангелова разговаря с психолога Андрей Ганев и маркетинговия експерт Иван Комитски. По телефона се включва Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители", за да отговори на вечния въпрос: Как да не бъдем лошо изненадани, а Асен Ненов от "КонсумУвай" говори за цената на настървеното пазаруване и възможните алтернативи на безогледната консумация. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна