Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания и Ирландия обмислят обща кандидатура за Мондиал 2030

ФИФА ще определи домакина на Мондиал 2030 през 2024 година.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шансовете за обща британска и ирландска кандидатура за Световното първенство през 2030 се увеличиха, след като официални лица решиха да задвижат процедурата, съобщи генералният мениджър на Ирландската футболна асоциация (ФАИ).

Английската футболна асоциация (ФА), която води изследване за приложимост, представи резултатите си на другите асоциации на среща преди жребия за Евро 2020 в събота. „Проучването за приложимост е положително и има усещане, че правилното в случая е да се върви напред. Кандидатурата „чука на вратата“ и е много умело ръководена от хората от Английската футболна асоциация, които я представиха много убедително. Това е възможност да направим една много достоверна кандидатура и да се надяваме, че ще спечелим. Бих бил много изненадан, ако няма подобна кандидатура от страна на Великобритания и Ирландия“, заяви генералният мениджър на ФАИ Ноел Мууни пред "Таймс".

Според изданието в кандидатурата ще има мачове в няколко британски града, сред които Кардиф, Глазгоу и Дъблин, а финалът ще се проведе на Националния стадион „Уембли“ в Лондон. Финансиращото звено UK Sport, което съветва правителството относно това кои кандидатури да подкрепи, сподели миналата година, че приемането на Мондиал 2030 във Великобритания ще бъде „коронясващо постижение“.

България, Сърбия, Румъния и Гърция също изявиха желание да организират първенството на планетата след 11 години. Аржентина, Уругвай, Чили и Парагвай вече обявиха обща южноамериканска кандидатура, която ще има и сантиментална стойност при одобрение – дебютното издание на Световното първенство се проведе в Уругвай през 1930.

За момента интерес е проявен още от Мароко, като кандидатурата може да бъде обединена с Алжир и Тунис,

Началото на процедурата по кандидатстване за домакинство на Мондиал 2030 беше дадено от ФИФА на 19 октомври на срещата в Шанхай. Турнирът няма да бъде в Азия заради домакинството на Катар на шампионата през 2022 година, както и в Северна Америка, защото турнирът през 2026-а е в САЩ, Канада и Мексико. Изборът на организаторите ще бъде направен на конгреса на ФИФА през 2024 година.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна