Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Борислав Игнатов: Дизайнът е чужд за зоната, тук не е Милано

Как ще се преобрази площад "Св. Неделя"

Инж. Иван Каралеев: Докато се изпълни, проектът видимо ще остарее

Резултатите от конкурса за площад "Св. Неделя" породиха доста критики от професионалната общност.
Снимка: БГНЕС

Арх. Борислав Игнатов, член на международното жури за подбор на победителя в конкурса за идеен проект за площад "Св. Неделя" заяви пред "Хоризонт", че подписва с особено мнение протокола на комисията, тъй като има възражения срещу класирания на първо място проект на италианското архитектурно студио „Фуксас“. Игнатов определи проекта като арогантен, нефункционален и безсмислено скъп както за изграждане, така и за бъдеща поддръжка.

„Премираните особено на първите три места проекти не се съобразяват със заданието, повечето от тях имат сериозни пропуски, не се съобразяват с църковния имот около „Св. Неделя“, премахва се озеленяването около „Св. Неделя“, което за мен е много лош ход и всъщност налагат една абсолютно чужда естетика в града на това място, която изглежда все едно е наложена от космоса“, коментира Игнатов за предаването „Хоризонт до обед“.

Груб подход към средата и археологията

Процедурата на конкурса ограничи изключително много достъпа на световната и българската професионална общност до участие в него, посочи Игнатов, който се разграничи от останалите членове на журито.

Няколко от конкурсните предложения имат „направо груб подход към средата и археологията“. Други имат груби комуникационни грешки, мотивира се той.

„Към първия премиран проект имам много сериозна забележка: той неглижира въобще съществуването на метростанцията, подлеза и изхода към „Булбанк“. Тази най-натоварена в момента пешеходна зона всъщност става един лабиринт от зелени квадрати, по който ще бъде много трудно придвижването. Отгоре може да изглежда много интересно и дизайнерски като някаква шарка, но за ползване би бил много проблемен.“

Скъп и показен проект

Проектът ще излезе много скъпо като поддържка, смята Игнатов. „Той предвижда стъклено покриване на археологията, което при сняг и дъжд също ще има проблеми.“

Журито се подведе да избира неща, които изглеждат добре от птичи поглед, но няма мисъл за природната среда, допълни Игнатов. През Общинския съвет той ще настоява преразглеждането на проекта в детайли. Арх. Борислав Игнатов е на мнение, че в спечелилият проект се „залита към показни изпълнения“ и има голям шанс той да бъде компрометиран при изпълнението.

Архитектът вижда огромен капан. „Първо проектът да продължи може би десетилетия в изпълнение. Второ – да не бъде изпълнен в крайна сметка добре. И трето, най-важно, че той не добавя стойност към града, а напротив – създава повече проблеми.“

Целият дизайн в проекта победител в конкурса е изключително чужд на зоната и чисто професионално ще има нужда от сериозни корекции като проект, допълни Игнатов, който прогнозира, че продължаващите разкопки също ще доведат до промени.

За сметка на идентичността на площада

Италианското студио „Фуксас“, което е автор на класирания на първо място проект, налага своя почерк за сметка на идентичността на площада. „Този подход е вече отречен от световната професионална общественост. Истинското, деликатно, добро решение е това, което е съобразено със средата и е с респект към нея, а не просто по шаблон да се налагат едни готови схеми, готови автографи на даден архитект.“

„Св. Неделя“ е с важно място и в градската среда, и в българската история и тук трябва да се пипа изключително внимателно, изтъкна още арх. Игнатов. „Премахването на зеления остров около църквата, грубото налагане на едни квадратни мрежи върху площада смятам, че не е добро решение и то трябва да бъде преразгледано коренно…"

Игнатов не вижда реализацията на проекта фаворит за по-малко от десет години, което по думите му противоречи на принципите на съвременното градоустройство. „Не може един ремонт да отнема 10-15 години с проектирането. Той остарява морално. Не служи на основната си цел и ако се проточи и с археологическите разкопки, и с други усложнения, това ще е ужасно за центъра на София.

Фрагмент от презентацията на спечелилия проект. Осветителните тела са под формата на чадърообразна конструкция.

Зеленина и човешки мащаби, а не неща тип Дубай

„Трябва да се върви към озеленяване, към човешки мащаб. Деликатна, добра за живеене европейска столица, вместо да се правят неща тип Дубай или Хонг Конг, които са интересни два-три месеца и след това остаряват много бързо морално. Показни изпълнения, които след това са трудни за поддръжка. Тези стъклени чадърообразни конструкции, които предлагат те, ще се конкурират със силуета и на църквата, и на джамията, и на съседните сгради – доста тежко решение, взето по-скоро от панаирни проекти. „Фуксас“ е добър в правенето на такива панаирни градчета, подобен вид структура има там, привнесена на „Св. Неделя“. Смятам, че това не е сериозно отношение. Това е налагане на един почерк, който е за сметка на идентичността на площада. Той го прави да изглежда все едно е Милано, но тук не е Милано.“

Мнението на гилдията

Председателят на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране инж. Иван Каралеев е на мнение, че е трябвало да се поискат позиции от професионалните общности – Камара на архитектите, Камара на инженерите, на ландшафтните архитекти, както и на Съюза на архитектите и Съюза на българските художници. „Защото това е един знаков площад, с много голяма история.“

Предложенията в спечелилия проект контрастират с всичко останало на площад „Св. Неделя“ и проектът ще създаде огромни проблеми, обобщи Каралеев. Зеленината практически липсва, няма и съобразяване с климатичните условия на България, посочи той.

Въпросителните

„Тези плоскости, остъкления върху руините, останките, археологическите разкопки, създават много големи проблеми особено при дъжд, обледеняване и т.н. Не мога да си представя по какъв начин хората ще преминават през тях. Ако се приближават коли до входа на хотела, по какъв начин колите ще преминават, ако въобще преминават през тези остъкления“, попита инж. Иван Каралеев.

Наклонът в посока входа на метрото също не бива да се подценява, защото при обилни валежи всичко ще отива натам, заяви Каралеев. Осветителните тела са доста екзотични и не правят връзка с архитектурните паметници на площада, поясни той, като ги нарече „практически странно стоящи, най-меко казано“.

„Нещо има, което не е довършено, не е домислено и не е съобразено с цялостната визия на площада“, подчерта инж. Каралеев. Той е на мнение, че времето за доработка и изпълнение на спечелилия проект ще бъде изключително продължително, а проектът „съвсем видимо ще остарее“.

Мислим мащабно

Разчитам, че този проект ще промени коренно центъра на София. Поставяме си високи цели, мислим мащабно, заяви главният архитект на София Здравко Здравков, който призна, че и той е имал друг фаворит за конкурса, без да уточни кой е той.

Здравков веднага започва работа по подготовката на срещата с арх. Масимилияно Фуксас, който още при предишно свое посещение е бил категоричен, че трябва да се премахне паркирането в центъра.

„Ще се запознаем с проектите на колегите. Ако има добри идеи, ще запознаем първопремирания от нашия конкурс колектив с вижданията на колегите от професионалните организации“, увери Здравков. По думите му, целта е „да се намери най-доброто за софиянци, защото площадът след реконструкцията ще остане за поредица от поколения“.

Хората ще припознаят пространството 

„Когато направим това пространство качествено, аз очаквам хората отново да го припознаят и да се върнат. В момента виждате, когато излезете отпред, как един паркинг и едно транзитно преминаване, е обезличило това знаково за София място.“

Относно транспортното решение арх. Здравко Здравков уточни, че повечето от колективите са се концентрирали върху освобождаването на центъра на столицата от транзитно преминаващите автомобили.

Повече пешеходни връзки

„Като във всичките проекти се разглеждат възможности за продължаване на пешеходните връзки и освобождаване, постепенно, на трафика от „Стамболийски“.

Първо  ще се изготви работен технически проект, който ще се съгласува и одобри. Главният архитект на София предполага, че до края на 2020 година ще се стигне до начало на процедурата по избор на изпълнител. „Така че 2021 да стартират строително-ремонтните дейности.“

Трите гледни точки чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна