Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Манолов и Десислава Минкова пред БНР

Зависима ли е българската енергетика от въглищата

Хасан Адемов: Никой не може да обвини Бисер Петков, че е популист

Премиерът Бойко Борисов участва в 25-ата конференция по измененията на климата, която се провежда в Мадрид. До 13 декември представители от близо 200 държави ще обсъдят последните детайли по правилата за прилагане на Парижкото споразумение. Лидерите на страните от ЕС ще обсъдят важни въпроси, налагани от климатичните промени и опазването на околната среда, които са сред приоритетните теми за целия ЕС.

"Аз ще се опитвам да защитавам и нашите въглищни централи и някои вредни производства, които имаме, за съжаление. Но те казват друго: „Мислете първо за продължителността на живота. За 5 или 10 000 души може да намерите работа, но когато имате най-високата смъртност заради мръсния въздух и това, което бълват тия комини…“, каза премиерът преди да отлети за Мадрид. 

В предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа", коментира:

"На тази територия - мините и тецовете - работят около 15 хил. човека, но покрай тях съществуват около 200 хил. души. Това значи, че, ако там нещо се направи прибързано, то ще остави без хляб, ще обезлюди Старозагорска, Хасковска, Ямболска, Сливенска, Пловдивска и Пазарджишка област. Тези 5-10 хиляди (посочени от Борисов - бел.ред.) е някакво число, хвърлено във въздуха, а разликата е два пъти. Премиерът много добре знае за какво става дума", каза Манолов и уточни, че инсталациите в ТЕЦ "Марица-изток 2" и в т.нар. "американски централи" отговарят на всички изисквания за незамърсяване на въздуха:

"Тези три централи произвеждат между 40 и 60% от нашето електричество и осигуряват енергийния баланс в пиковите часове по начин, по който не може да бъде направено от никакви други електрически централи".

Според Манолов това производство на енергия е 100% българско - от суровините до крайния продукт. По думите му енергийната независимост на България няма друго решение - "дори да искаме да внесем ток, няма откъде, а и цената му ще е съвсем друга", категоричен бе той.

"За страните, които произвеждат повече енергия от въглища, като България, преходът към климатична неутралност ще изисква по-високи нива на инвестиции и активни мерки в социалната сфера", каза днес премиерът Бойко Борисов на откриването на конференцията за климата в Мадрид.

Пред БНР Десислава Минкова от "Гринпийс" коментира, че тези думи на Борисов са интересни, защото такива думи не сме чували при изявленията му в България:

"Преходът от зависимостта от въглищата ще е труден заради липсата на адекватни и навременни мерки. Докато продължаваме да говорим за това колко зависима е българската енергетика от изкопаемите горива, в частност въглищата, и колко е важно да продължим да произвеждаме енергия от въглища, няма как тази зависимост да намалее".

По думите ѝ България, на европейско ниво, може би е единствената държава, в която разговорът за тази зависимост не е започнал и не се виждат изгледи да започне да се води. "България е и единствената държава с въглищни региони, която не е част от платформата "Въглищни региони в преход", стартирана от Европейската комисия в края на 2017-а година", уточни Минкова.

Димитър Манолов и Хасан Адемов за оставката на социалния министър Бисер Петков

"Бисер Петков е подготвен човек, не е от тези, които блъскат по масата", каза Димитър Манолов. Според него Петков е бил отстранен от поста министър на труда и социалната политика заради неразбирателство с тесен кръг министри. По думите на Манолов има един министър, който е достатъчен, за да бъде махнат Бисер Петков от поста му.

Според синдикалния лидер посочената от Бойко Борисов за заместник на Петков, Деница Сачева, е експерт, но Министерството на труда и социалната политика се занимава с много и то много специфични неща. "Ще се опитваме да ѝ помагаме, въпросът е тя колко ще има желание да си сътрудничим", каза Манолов и пожела успех на Сачева.

Според депутата от ДПС д-р Хасан Адемов, председател на парламентарната комисия по социалната политика и бивш социален министър, никой не се съмнява в експертните качества на Бисер Петков, но безспорно е, че премиерът е този, който има право по всяко време да поиска и да получи оставката на който и да е министър.

По думите му е важно министърът да е експерт, но и да може да обясни политиките, които провежда.

"Бисер Петков трудно можеше да се впише в ролята на човек, който обяснява, защото е по-възприеман в експертните, отколкото в масовите среди. Но никой не може да го обвини, че е популист. Никога не е прибягвал до този, понякога позволен за политиците инструмент".

Адемов заяви, че Бисер Петков няма подкрепа от политиците, защото той не е политик. Според него, ако и Деница Сачева не получи подкрепата на депутатите от управляващото мнозинство и на социалните партньори, трудно може да разчита на обществена подкрепа: 

"Трудно може да ускори темпото на реформите. За да можеш да прокараш непопулярни мерки, трябва да си убеден, че имаш солидна политическа подкрепа - както от правителството, така и от парламентарната група". Непопулярните мерки водят до недоволство, коментира той.

Интервютата на Диана Янкулова с Димитър Манолов, Хасан Адемов и Десислава Минкова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна