Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бисер Петков подаде оставка по искане на премиера

| обновено на 29.11.19 в 20:30
Бисер Петков
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов е поискал и приел днес оставката на социалния министър Бисер Петков.

От пресслужбата на правителството уточниха, че кадровото решение е мотивирано от натрупани във времето основания. Борисов счита, че темповете, с които Министерството на труда и социалната политика работи, не отговарят на обществено-политическите очаквания.

Тази сряда социални работници стачкуваха за час ефективно заради ниските си заплати, поискаха повишение с 40%. Петков каза, че не може да го обещае. В парламента обаче вчера се реши - още 3 млн. лева и така ръстът ще е 15%.

КТ "Подкрепа" също протестира заради болничните тази седмица, но според президента на синдиката Димитър Манолов не това е причината премиерът да поиска оставката на Петков:

"Там нещо между тях не са се доразбрали. Вероятно очакванията са били по-големи. Дотолкова, доколкото Бисер Петков без съмнение е много добър експерт, но може би от него са очаквали работа на по-висока скорост, пък и тук напоследък избуяха проблеми с тази стратегия за детето. Някои неща от недобре свършените по отношение на хората с увреждания започнаха да се виждат".

До часове предстои излъчване на филм на Би Би Си, в който се твърди, че държавата се грижи лошо за децата и хората с увреждания в домовете от семеен тип, което днес от социалното министерство опровергаха.

Председателят на парламентарната социална комисия Хасан Адемов каза пред „Хоризонт, че е изненадан за мотивите, с които се иска и приема оставката:

"Знаете, че социалната сфера е трудна сфера, там проблемите са многобройни. Изненадан съм, защото нямаше никакви индикации довчера поне. Не мога да твърдя, че трябва да има скорости в социалната политика. Нещата там са изключително сложни, много трудно бързо могат да се развиват реформите в тази сфера".

Преди година, когато на Петков отново бе поискана оставката заради протестите на майките на деца с увреждания, Борисов размисли и го остави на поста, за да довърши реформите при хората с увреждания. Тогава за оставката, която остана в бюрото на Борисов, Петков коментира пред Националното радио:

„За мен е най-лесно да се оттегля. Най-лесното решение е в личен план. Правя възможното, разбира се опцията за оттегляне винаги съществува, ако човек не постигне или не му се позволи да постигне това, което смята, че трябва да направи“.

Освобождаването на Бисер Петков и избирането на нов социален министър ще се проведе в началото на извънредното заседание на Народното събрание във вторник, научи "Хоризонт".

Оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков не е била обсъждана на вчерашното заседание на ГЕРБ, но мотивите на премиера Бойко Борисов са основателни и негово е правото като министър-председател да я поиска. Това заяви в Благоевград заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев, който участва в заседание на областната организация на партията.

ГЕРБ е партия, която не веднъж е показвала, че може да носи отговорност пред управлението на страната, а поисканите оставки и кадровите смени на най-високо ниво са част от  цената на реформите, каза Велчев по повод поисканата и получена оставка, но призна:

„Вчера имахме заседание и там не беше обсъждан този въпрос. Предполагам с натрупване на много напрежение в тази система, не навреме взети решения. А и нищо лошо няма в смяната. Последните избори показаха, че хората искат реформи“.  

Той  пристигна в Благоевград , за да представи новите областен и общински лидер на ГЕРБ в Благоевград. Решението на Изпълнителната комисия дойде след загубата на местните избори и сериозното напрежение в партията пред последната година:

„Явно, че някъде сме сбъркали и затова търсим решение“, каза Велчев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Тахов

Новият земеделски министър положи клетва в парламента

Новият служебен министър на земеделието Георги Тахов в служебното правителство положи клетва в Народното събрание. Председателя на парламента Росен Желязков обясни защо не е необходимо премиерът Димитър Главчев да се закълне като служебен министър на външните работи. "Премиерът Главчев е положил клетва като член на Министерския съвет...

публикувано на 24.04.24 в 09:58

От петък започва изплащането на великденските добавки

От петък ще започне изплащането на великденските добавки от 100 лева за пенсионерите с пенсии до линията на бедност от 526 лева, съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ). Парите ще са налични на 26 април както по банковите сметки на пенсионерите, така и по преводите към пощенските станции. Право на празничните суми имат около..

публикувано на 24.04.24 в 09:57
Шефът на ФБР Кристофър Рей.

ФБР смята, че ТикТок е проблем за националната сигурност

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение ТикТок е проблем за националната сигурност на Съединените щати. Американските власти твърдят, че приложението дава възможност на китайското правителство да шпионира и манипулира 170 милиона потребители в САЩ. Ако социалната мрежа не смени собственика си, ще бъде забранена в..

публикувано на 24.04.24 в 09:34

В Европарламента се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Евродепутати се опасяват от руска намеса в предстоящите парламентарни избори у нас, както и от имотите в България, притежавани от руските власти. Това става ясно от проекторезолюция за руската намеса в предстоящите европейски избори и влиянието им върху ЕС. Текстът за страната ни се съдържа в проекта на Европейската народна партия. Сред..

публикувано на 24.04.24 в 09:26

Очаква се Байдън да подпише законопроекта в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван.

Американският Сенат (горната камара на Конгреса) подкрепи финансовия пакет в размер на 95 милиарда долара, включващ средства за Украйна, Израел и Тайван. Очаква се президентът Джо Байдън да подпише законите още днес. Украинският президент Володимир Зеленски благодари за подкрепата. А Израел заяви, че американската военна помощ от 13 милиарда..

публикувано на 24.04.24 в 09:19

В Силистра почитат паметта на избитите арменци по време на Първата световна война

Силистра почита днес паметта на жертвите на масовото избиване на арменци по време на Първата световна война в Османската империя. В 18:00 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред мемориала, построен през 2005 година, в двора на 400-годишния арменски храм "Света Богородица". До края на миналия век в Силистра все още е имало живи, спасили..

публикувано на 24.04.24 в 09:14

"Амнести Интернешънъл" за проблемите в България: Натиск над медии, нарушаване на правата на ЛГБТИ, насаждане на омраза

Проблеми за България продължават да бъдат влошаването на свободата на изразяване, нарушаването на правата на ЛГБТИ общността и насаждането на омраза срещу етническите малцинства. Това се посочва в изводите от годишния доклад на "Амнести Интернешънъл", предаде БТА. Правозащитната организация публикува годишния си доклад  за 2023-2024 г. за..

публикувано на 24.04.24 в 09:12