Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Вулджев: Предизборен бюджет, но направен малко по-рано

Снимка: БГНЕС

Първата версия на бюджета беше изключително разюздана от гледна точка на харчове. След това я разюздиха още повече. Това, за мен, е един предизборен бюджет, но направен малко по-рано, защото от правителството най-вероятно осъзнават, че догодина няма да могат да направят същински предизборен бюджет и залагат много по-високи харчове сега, за да могат да си купят електорална подкрепа за изборите, които идват 2021-ва. Когато се дават пари всички са доволни. Въпросът е когато се окаже, че след 1-2 години няма откъде да ги вземем...

Това каза за БНР икономистът Георги Вулджев от Експертния клуб за икономика и политика /ЕКИП/. Бюджетът всъщност не е толкова балансиран и догодина това ще си проличи, смята той. 

Експертът коментира решението допълнителните пари за ръста на минималната пенсия от 1 юли да не бъдат записани и в държавния бюджет, а само в бюджета на НОИ. Според него това е направено, за да не отиде салдото „на минус“.

„Това е, на практика, някаква форма на счетоводен трик, който се прави, за да не се види, че дефакто има някакъв дефицит".

Настоящото балансиране на бюджета е „изключително крехко“ и е възможно "поради икономическата конюнктура и в крайна сметка поради подобни счетоводни трикове“, обясни икономистът:

„Аз се притеснявам, че в момента може да изглежда, че ги има ресурсите да се покрие този допълнителен разход, но се съмнявам дали след една година ситуацията ще е същата. Икономическата ситуация в момента се променя - в цяла Европа имаме забавяне на икономическия растеж. Това е нещо, което се случва и в България. Следващата година ще го усетим още по-остро. Данъчните постъпления и тези от осигуровки се съмнявам сериозно дали ще са толкова високи през следващата година. Виждам как това е една рецепта за набъбване дефицита на НОИ през 2021 г. и нататък, което, според мен, можеше да се избегне“.

Деница Сачева – недобра алтернатива на слаб министър?

„Като цяло (Петков) беше доста слаб министър, в смисъл че той не можеше да се справя с публичната страна на работата си, чисто политическата… Аз не смятам, че Деница Сачева ще е по-добър заместник, защото тя е до голяма степен назначеният пиар, който разбира нещо от социална политика, а на нас по-скоро ни трябва експерт по социална политика, който разбира и нещо от пиар. Проблемът на Бисер Петков беше, че не разбираше нищо“.

Правилната формула за болничните

„Не мисля, че беше адекватна идея тази тежест да се прехвърли върху работника, най-малкото, защото това представлява скрито покачване на здравната осигуровка... По отношение на тези три дни болнични, които се покриват от работодателите - това уж беше кризисна мярка, която беше въведена преди 10 години. Тя остана, защото държавата не може да се справи с дефицита в сферата на здравеопазването. Предложението на синдикатите (работодателите да плащат 5 дни) е, на практика, да задълбаем проблема за работодателите още повече. Решението тук не е да се направи това, а по-скоро да се върнем към стария модел, в който НОИ си покриваше този харч, защото видимо в момента никой не е задоволен. Второто по-приемливо решение е просто да си остане, както беше досега“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени