Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Асен Личев: Язовир „Студена“ е изпразнен с подписа на екоминистъра

язовир Студена
Снимка: БГНЕС

„Нито областни управители, нито министър на околната среда и водите, а природата въвежда режима на водата. Затова мярката е строителство на язовир. При Перник не е така. При Перник има един язовир, който е изпразнен и то с подписа на министъра на околната среда и водите“. Това коментира пред БНР Асен Личев, бивш директор на Дирекция управление на водите в МОСВ, по повод водната криза в Перник.

В предаването „Нещо повече“ Личев подчерта, че месечното определяне на графика за източване на язовира става по заявка на ВиК, директорът на който се назначава от министъра на регионалното развитие и с подпис на министъра на околната среда и водите:

„Тези две ведомства и с държавната фирма ВиК – Перник, и с басейновата дирекция „Западнобеломорски район“ няма как да не са виждали, че язовирът върви към осушаване“.

По думите на Асен Личев парадоксалното е, че язовир като „Студена“, който се намира над Перник, и един като „Пчелина“, който се намира под Перник, се намират в едни и същи климатични условия:

„Затова твърденията за сушава година са нелогични. Защо чак през ноември МОСВ спря промишленото водоснабдяване на „Стомана“ - Перник и „Топлофикация“ от язовир „Студена“? Направиха се неща след събитията и сега се търсят оправдания“.

Интервюто с Асен Личев можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.