Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленчуци и поезия съжителстват на борсата в Кърналово

Зоя Войнова издава книжки и дарява пари за градежа на нови храмове

Зоя Войнова
Снимка: Кети Тренчева

На интересни хора може да попадне човек, ако отиде на прочутата борса за плодове и зеленчуци край петричкото село Кърналово.

В недалечното минало тази борса зареждаше стотици магазини и пазари от Благоевград до София. Днес вече не е така, но от местните производители и търговци все още може да се научи много - за вярата, за вкусните кестени от Беласица, че дори за поезията.

Кърналовска борса Снимка: Кети Тренчева

На борсата край Кърналово производителите и търговците са повече от купувачите. Причината не е само в сезона, който е към края си, нито пък заради зимата, която по тези места още не е дошла. 

„Хората избягаха, младите ги няма“, споделя пред "Хоризонт" колоритната Зоя Войнова, която от години продава своето и на съселяните си производство, а повечето пари, които е закътала, дава за изграждане на православни храмове. 

20 хиляди лева е дарила за построяването на черквата „Свети Илия“ в планината Кожух. Сега събира дарения за пети храм. Самата тя е племенница на пророчицата Ванга, която провидяла мисията й още когато била 12-годишна. 

Другият талант на леля Зоя е поезията. Дори на клиентите си тя говори в рими. Написала е поредната си книга - „Глас народен“.

"Тук едно момче случайно минаваше, взе една книжка от тоя "Глас народен" и заминава за Испания, обаче там българи в Испания поръчват като дойде - 20 да им занесе. И 20 книжки заминаха", разказва Зоя Войнова в предаването "Преди всички".

Сега Зоя продава мандарини от Гърция. Според нея политиците трябва да направят повече за това да върнат младите хора от чужбина в страната, за да има и кой да произвежда родните зеленчуци. 

До нея стои мъж на нейната възраст и продава кестени. Бере ги в най-прекрасната за него планина - Беласица. Не само, за да допълни скромната си пенсия, но най-вече за да е сред природата. "Горе-долу добра е реколтата. Сушата не се отрази много, хубава е реколтата, но вече на края", казва Васил Киров.

Чуйте целия репортаж от борсата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна