Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Частен случай: Таня Йорданова/Иван Иванов

Снимка: pixabay.com

Осъден невинен, а прикрит пиян с превишена скорост по средата на пътното платно. Как и защо беше съсипан животът на едни млад човек? Ето какво пише в обвинителния акт на Търговищката районна прокуратура:

Търговищката районна прокуратура повдига обвинение срещу Иван Иванов за това, че на 29 юни 2016 г. около 12.20 ч. на второкласен път 2-48 град Омуртаг - град Котел при км 868 на кръстовището на село Веренци, община Омуртаг, при управление на МПС лек автомобил "Мерцедес", /..../ собственост на ООД от Търговище, нарушил правата за движение по чл. 37, ал. 1 от ЗДП, без да пропусне насрещно движещия се автомобил "Форд", управляван от лицето С.Д.И от Варна. В следствие на което, по непредпазливост, е причинил телесна повреда на повече от едно лице...." 

Вече има нормативен акт на прокуратурата. На 15 март 2018 Районният съд Омуртаг го осъжда на 1 година лишаване от свобода условно, 3 години изпитателен срок и 1 година отнемане на шофьорските права. Шофьорът на лекотоварния автомобил е само свидетел по делото. Въззивен съд Търговище намалява наказанието на сина ми на 8 месеца без право на обжалване и протест. 

Ето какво разказа Таня Йорданова, майка на Иван Иванов:

"С медицинска експертиза, в последствие, е установено, че шофьорът на товарния автомобил е употребил алкохол - 0.36%. С автотехническата експертиза се установява, че пикапът се е движел със 128.5 км/ч. Потвърдено е, че ако "Форд" се е движел с допустимите 90 км/ч, дори и синът ми да е предприел завиване наляво, удар между двата автомобила е нямало да има, те са щели да се разминат. По показания на свидетел, който е пътувал на предната седалка до шофьора на пикапа, ако синът ми не е завил наляво, сега нямаше да е между нас. Инцидентът е станал на прав участък на двулентов път с видимост над 1 км. Въпреки че шофьорът е нарушил 3 члена от Закона за движение по пътищата, другият водач е връхлетял върху сина ми, който е направил животоспасяваща маневра... Синът ми е и най-пострадал  "


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от