Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неизправност или човешка грешка причинили взрива в Симеоново

Няма опасност от екокатастрофа в района

Снимка: БНТ

Няма опасност от екокатастрофа в района на производствената авария в цеха за метан в ямболското село Симеоново, стана ясно след огледа на РИОСВ-Стара Загора. Районната прокуратура работи по няколко версии, но все още е рано да се уточни причината, довела до експлозията.

В разрушения от взрива цех дойдоха експерти по газови инсталации и инженери. Прокурор Мирослав Спасов обясни:

„Работим по всички версии-техническа неизправност, човешка грешка, конструктивен недостатък по съоръженията, предстои назначаването на множество експертизи.“

Образуваното досъдебно производство е за причиняване на телесна повреда поради незнание или немърливо изпълнение, уточни Спасов:

„Безпокоят ни производствените отпадъци.  Няма опасност от екокатастрофа в района, защото няма замърсяване на компонентите на околната среда води, въздух или почви.“

Съоръжението за биогаз е в експлоатация от една година, като капацитетът му е преработка на хиляда кубически метра тор, уточни Стефан Колев, експерт от РИОСВ-Стара Загора.

Състоянието на двамата пострадали работници, които са настанени в ямболската болница остава стабилно и няма необходимост от транспортиране в други лечебни заведения.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени