Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Калин Славов: Фигурата на главния прокурор се преекспонира

Калин Славов в студиото на „Неделя 150“

„Фигурата на главния прокурор се преекспонира. На мен, като юрист, ми е интересно как този механизъм за контрол върху главния прокурор ще кореспондира с текста на Конституцията, който казва, че главният прокурор осъществява методическо ръководство и контрол върху цялата система на прокуратурата. Преди да се задвижи този механизъм, би трябвало Конституционният съд да даде тълкувателно решение. Иначе тази фигура ще създаде до една голяма степен несигурност във взаимоотношението главен прокурор и прокурор с правомощия да разследва главния прокурор“. Това коментира пред БНР Калин Славов, директор на „Прозрачност без граници“.

Според него анонсът за отпадане на механизма за контрол и проверка от страна на отиващата си Европейска комисия е „политическо решение, което не е подплатено от реални промени“:

„Но този контрол изчерпа себе си и се превърна в повод за една дежурна пресконференция“.

В предаването „Неделя 150“ Славов подчерта, че правосъдието не трябва да бъде изчерпвано с наказателното правораздаване и то във формата му на наказателна репресия:

„Правосъдната система и правната система са доста по-широки, имат функциите да ни кажат как да се случват по нормален начин обществените отношения, а не да са средство за осъществяване на форма на репресия“.

По думите на Калин Славов дискусията за проблемите в изборния процес, която свиква президентът Румен Радев, няма да е особено ефективна заради формата, в който е свикана:

„Трябва да е по-широк кръгът, за да влезе свеж въздух. Трябва повече експертна общност, повече неправителствени организации. Не очаквам нещо да се случи от този разговор, защото играчите са познати, интересите им са познати“.

Интервюто с Калин Славов можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от