Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: От прозрачността на изборите зависи легитимността на управлението и институциите

| обновено на 09.12.19 в 16:20
Президентът Румен Радев организира среща с представители на ЦИК, на отговорните институциите за провеждането и организацията на местните избори тази година, както и анализатори на изборния процес.
Снимка: БТА

От прозрачността на изборите зависи легитимността на управлението и институциите, това посочи президентът Румен Радев в началото на срещата за изборните правила на "Дондуков" 2.

Държавният глава, представители на ЦИК и анализатори дискутират проблемите в изборния процес. Сред тях са големият брой на недействителни бюлетини за общински съветници, разминаването в избирателните списъци и корпоративният вот:

"Специално за недействителните бюлетини спасението тук е машинният вот, така, както банкоматът не те пуска да получиш исканата от теб сума, докато не минеш през целия цикъл. Така и машината предоставя елементарен защитен логически механизъм, който не те пуска да отбележиш преференция, без да си отбелязал другото необходимо квадратче".

В срещата не участват представители на изпълнителната власт. Президентът Радев заяви: 

"Аз ще проведа и консултации с политическите партии да бъде направено така, че със съответните и законови, и организационни промени ние да постигнем едни по-добри избори за цялото ни общество".

"За да може този път шест месеца преди следващите избори най-късно всичко да е на място, ако има законодателни промени, те да са факт".

За да се намали броят недействителни бюлетини в бъдеще проф. Михаил Константинов от "Информационно обслужване" предложи:

"Да се отварят достатъчен брой чували, да се види какво се е случило и да се вземат законови и организационни мерки. Аз съм сигурен, че този процент можем много силно да го свалим".

Председателят на ЦИК Стефка Стоева определи последните местни избори като спокойни и добре организирани и потвърди, че Комисията обмисля да провери недействителните бюлетини:

"Ще намерим и нормативно разрешение, но трябва да приключат съдебните производства, защото дотогава не можем да пипаме изборните книжа".

В началото на ноември, по време на изборите, Румен Радев обяви:

"Огромният брой недействителни бюлетини на първия тур и множеството сигнали за купени гласове компрометират организацията и самото доверие в изборния процес и ще поканя ръководството на ЦИК, органите на реда, парламентарно представените политически партии, за да обсъдим всички пропуски в изборите и отстъплението от честността на изборния процес".

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна