Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книгата „Магията Минута е много“ задава 4040 въпроса

Снимка: БГНЕС

„Дължа тази книга на всички приятели на предаването „Минута е много“, което липсва на много хора“. Това сподели в предаването „12+3“ проф. Лилия Райчева, създател на емблематичното телевизионно състезание. По повод 60 години БНТ и 40 години от началото на предаването проф. Райчева състави книгата „Магията Минута е много“, седма поред. На страниците има 4040 въпроса, като 40 от тях са без отговор и са съчинени от някои от трикратните победители.

Проф. Райчева върна лентата назад и разказа за началото на „Минута е много“:

„Като студент сътрудничех в редакция „Телевизионни състезания“, така че бях изкушена от тази тематика. Тогавашният главен редактор на студио „Младост“ Стефан Тодоров се свърза с мен и ми предложи да направя състезателно предаване. Първоначално идеята беше да има четири броя с един заключителен. Единственото, което исках, е да се излъчва по едно и също време и да имам един и същи екип. Това беше голям каприз. Никога не съм си въобразявала, че ще продължи толкова дълго“.

Проф. Лилия Райчева се спряла на Петър Вучков като водещ заради неговия тембър и заради това, че е дисциплиниран и любознателен:

„Много е важен екипът, особено в такова колективно творчество, каквато е телевизията... В създаването на въпросите участваха около 4-5 души, консултанти, различни в своите области. Трябваше да предоставят около стотина въпроса от съответната тема, за да останат към 70-80, в случай че състезателят победи, да се захранят три предавания. Екипът беше под 20 души“.

Според проф. Райчева е трудно, но не невъзможно, да се възстанови предаването:

„Но ще се изисква голяма организация. Трябва и да бъде променено, да има онлайн вариант“.

Книгата „Магията Минута е много“ ще бъде представена на 12-и декември от 16.00 часа в рамките на Международния панаир на книгата. Поканени са хора от екипа, победители и приятели на състезанието.

Интервюто с проф. Лилия Райчева можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна