Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ген. Събев: Солидарността в НАТО е по-важна от икономическите взаимоотношения

Съби Събев
Снимка: БГНЕС

„Има нужда да се повтарят тези истини, като изречената от премиера Бойко Борисов – че националната сигурност на България е гарантирана в рамките на колективната отбрана на НАТО, за да стане напълно ясно, че няма друга алтернатива на НАТО по отношение на сигурността… С еднократното заплащане на изтребителите през тази година България достигна пик в отбранителните си разходи. Да се надяваме, че няма да бъде снижен значително през следващите години“. Това коментира в предаването „Нещо повече“ ген. Съби Събев от Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“ след срещата Борисов – Тръмп и след срещата на върха на НАТО в Лондон.

„Провокиращата фраза на френския президент Еманюел Макрон за мозъчната смърт на НАТО, като че ли беше използвана, за да разбуни духовете в НАТО и да подчертае неотложната необходимост от стратегически диалог на най-високо политическо равнище, с цел да се укрепи единството и солидарността в НАТО“, допълни ген. Събев.

Според него американският президент не трябва да счита, че основното в НАТО е търговията, икономическите взаимоотношения, а отношенията, които гарантират сигурността и отбраната: 

„Солидарността и единството са изключително важни“.

Интервюто с ген. Съби Събев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна