Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Поставих въпроса какво е справедливо разпределение на разходите в НАТО

Страните в НАТО се делят на производители и на купувачи, заяви президентът

| обновено на 04.12.19 в 19:13
Румен Радев е в Лондон за срещата на лидерите на страните от НАТО
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на страните от НАТО потвърдиха задължението за взаимопомощ в случай на външна заплаха. 

В декларацията, приета на срещата в Уотфорд край Лондон, се посочва, че "конструктивни" отношения с Русия са възможни, но тя продължава да застрашава евроатлантическата сигурност.

Лидерите приеха актуализиран план за отбрана на Полша и Прибалтика. 

В съвместното изявление се посочва, че тероризмът е обща заплаха за всички членове на НАТО. Те обаче не успяха да постигнат консенсус върху определението за тероризъм. Френският президент Еманюел Макрон отхвърли категорично искането на Ердоган да определи кюрдските отряди в Сирия като терористична организация.

За справедливо разпределение на разходите в рамките на НАТО се изказа президентът Румен Радев на приключилата среща на лидерите на Алианса в Лондон. По думите му, при отчитането на разходите трябва да има предвид не само процентът от брутния вътрешен продукт, но, също така коя държава е производител и коя - купувач на оръжие. 

„3,25% - ние сме втората страна в НАТО, след САЩ, с такъв висок разход за отбрана. Над 60% от тези разходи отиват за модернизация, знаете защо – закупуването на изтребителите ф-16. Но, поставих, разбира се, и въпроса: „Какво означава справедливо разпределение на разходите“. Поставя се разделителна линия между държавите, които са под 2% и които са над два процента, но аз предизвиках дебат и за една друга разделителна линия, която изобщо не се обсъжда - че страните се делят на производители и на клиенти, на купувачи“

Йенс Столтенберг даде пресконференция веднага след приключването на срещата на НАТОСрещата на високо равнище на страните-членки на НАТО в лондонското предградие Уотфорд завърши с оптимистична нотка, макар че остана чувството на липса на така желаното единство по редица важни въпроси.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заключи, че НАТО е най-успешния алианс в историята. Причината - защото се променя с настъпващите промени в света и то в положителна посока. Столтенберг остава оптимист за бъдещето, защото отчита, че сътрудничеството е между Северна Америка и Европа е по-добро откогато и да било. 

„За пета поредна година отбелязваме на увеличение на инвестициите за отбрана. На практика европейските съюзници и Канада добавиха 130 милиарда долара към военния бюджет, а до края на 2024 година тази цифра ще достигне 400 милиарда долара“.

Дразгите между едни от водещите лидери, като американския президент Доналд Тръмп и френския му колега Еманюел Макрон и някои други задкулисни напрежения оставиха горчив привкус, че така изтъкнатото мото от Столтенберг и домакина на срещата - британския премиер Борис Джонсън - "Един за всички, всички за един" - не отговаря на реалностите. 

От българска страна, президентът Румен Радев заяви накрая, че срещата е преминала много спокойно, въпреки очакванията за бурни моменти. Той посочи, че е поставил въпроса за справедливото разпределение на разходите за отбрана, тъй като се поставя разделителна линия между държаните, които са под и над 2% от брутния вътрешен продукт. По думите на Радев, той е предизвикал дебати за друга разделителна линия, която изобщо не се обсъжда, а именно, че страните се делят на производители и клиенти. България е една от само 9-те страни-членки от общо 29, които покриват критерия за 2%. 

Доналд Тръмп всъщност даде работен обяд именно на лидерите на тези страни. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов пък съобщи новината, че Турция е приела аргументите на другите страни-членки и няма да блокира инициативата на НАТО за по-засилено присъствие в балтийските държави и Полша по повод на разнотласията около Сирия.   

Тръмп не се яви на планираната от него пресконференция след заседанието. Твърди се, че е бил обиден от разпространен видео-материал, в който Еманюел Макрон и канадският премиер Джъстин Трюдо го обсъждат в отрицателна светлина. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гутериш организира тристранна среща по Кипърския въпрос

Покана за тристранна среща по Кипърския въпрос на 13 август в Ню Йорк е отправил генералният секретар на ООН Антонио Гутериш към лидерите на двете кипърски общности. Това съобщи президентът Никос Христодулидис в събота вечерта на голямо събитие срещу турската окупация, като обяви, че той е дал положителен отговор. Предстоящата среща е нов..

публикувано на 04.08.24 в 04:33

Пирогов: Пострадалото в Созопол дете е в тежко състояние

9-годишното момче, което беше транспортирано в университетската спешна болница "Пирогов" от Бургас, пострадало снощи при инцидент на плажа в Созопол продължава да бъде в тежко състояние, съобщиха от Пирогов. Настанено е в детската реанимация, където е под активно наблюдение и реанимационно лечение.  Самолет "Спартан" транспортира в..

публикувано на 03.08.24 в 21:10
Снимката е илюстративна

Пожар гори в района на връх Синаница в Пирин

Пожар гори в района на връх Синаница в Пирин. Бил е предизвикан от мълния в късния следобед, потвърди за БНР директорът на национален парк "Пирин" Росен Баненски.  В неделя сутринта служители на парка ще тръгнат към мястото на инцидента. Теренът е доста труден, каза кметът на община Сандански Атанас Стоянов. Обстановката на..

публикувано на 03.08.24 в 21:03

Пожар на Витоша

Пожар е избухнал на Витоша. Гори ниска растителност над пернишкото село Чуйпетлово.  Населеното място е разположено в подножието на Витоша, местността е труднодостъпна, което затруднява работата на пожарникарите. Хеликоптер се е включил в гасенето, съобщи регионалният говорител на МВР в Перник Венцислав Алексов. Към огнеборците се е..

публикувано на 03.08.24 в 21:00

Кипърците се отказват от парите в брой по-бързо от останалите европейци

Кипърците се отказват от парите в брой по-бързо от останалите европейци. Кредитните преводи, картовите плащания и плащанията с електронни пари нарастват по-ускорено в Кипър в сравнение с еврозоната, посочва доклад на Централната банка. Платежните карти са най-популярното средство за разплащане в Кипър, като заемат 73% от обема на ежедневните..

публикувано на 03.08.24 в 20:46

Над 100 изпълнители на гайдарското надсвирване в Гела

Най-големият гайдарски празник в Родопите изпъстри Илинденските поляни с хора от всички краища на България облечени в носии и дрехи с български шевици. Целта на гайдарското надсвирване е да съхрани и популяризира народното творчество, да подкрепя предаването на традициите във фолклора ни, да се осъществи обмяна на опит между гайдари от цялата..

публикувано на 03.08.24 в 20:43

Горят около 1000 дка. иглолистни дървета край невестинските села Илия и Църварица

Пожарът край невестинските села Илия и Църварица, който гори от вчера, този следобед се е разраснал и е обхванал над 1000 декара самозалесила се иглолистна гора. Трудност в овладяването му представлява и това, че е във високопланински и труднодостъпен терен. Този следобед в гасенето на пожара са се включили и два военни хеликоптера - "Кугър"..

публикувано на 03.08.24 в 20:30