Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Бошнакова: Позитивното говорене не означава подмяна на фактите, а различно представяне

Проф. Десислава Бошнакова
Снимка: личен архив


В сряда Google обяви своята класация за най-често търсените думи през 2019 година. Българите са търсили основно информация за резултатите от изборите в Европейския съюз, за морбилите, АЧС, легионерската болест и Брекзит, за това какво е инфлуенсър и електрическа тротинетка.

Професор Десислава Бошнакова - ръководител на департамент „Масови комуникации“ в Нов български университет,  който провежда традиционната си есенна научна конференция на тема „Можем ли да продаваме с позитивно говорене“, коментира пред БНР:

„Прави впечатление, особено на младите хора, че някак си скандалното, шокиращото, а то в повечето случаи е лошо, има превес над това, което може да ни покаже, че все пак живеем що-годе доста по-добре от всички предишни поколения и има надежда… В класацията аз си избрах две хубави неща – „електрически тротинетки“ и „папа Франциск“. Но дори и за електрическите тротинетки, ако погледнем традиционните медии какво изкараха - "крадат се", "унищожават се", "трябва да глобяваме"… Прави впечатление, ако погледнем от друга гледна точка -  първо, сред хората излезе новината: „Ура, вече можем да ги ползваме; Колко би ми струвало и колко бих спестил на околната среда, ако ползвам“. Когато казваме и се опитваме да говорим за позитивно говорене, не означава да подменяме избора на новини, а означава как представяме новините. Не говорим за подмяна на фактите, а говорим за различна трактовка и представяне, което би променило отношението ни към това и към начина, по който говорим изобщо“.

Когато има природно бедствие или бедствие, няма как това да звучи позитивно, но има данни, които могат да дадат допълнителна яснота, категорична е тя:

„Някак си стигаме до: „Изригна вулкан, пет жертви и времето ни свършва и другата информация потъва“.

Добрите и лошите новини за политическия терен

„По отношение на грешките не трябва да ги скриваме, но аз задавам следния въпрос: „Непрекъснато има снимки и репортажи, че депутатите не ходят на работа, но можем ли да извадим статистика и да видим кои са депутатите, които са ходили най-много на работа“. Не говорим за лъжа или за манипулация, а просто да видим има ли и нещо добро в това, което се е случило - кои са депутатите, които са ни за пример и бихме искали и другите да бъдат като тях. Ние не ги показваме“.

"Можем да намерим пространство и са смислените неща, които се случват. Те някак си стават като рубрика по Коледа и около Великден, а мисля, че има достатъчно добри неща, които се случват в нашата държава, а ние някак си нямаме сетива за тях", добави професор Бошнакова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени