Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампанията "Българската Коледа" помага на Денис Николов от Русе

Кампанията "Българската Коледа" помага на Денис Николов от Русе да порасне. Той има нужда от хормон на растежа. Майка му Десислава разказва за състоянието и медикаментите, които са необходими на Денис да порасне голям и силен.

"Той беше на почти пет години, когато отидохме за първи път в София на изследвания заради изоставане в ръста. Нашата история е малко 2 в 1, защото той е осиновен. Знае го. Не е проблем да се говори пред него за това. Но е взет на 4 години и на 4 години беше 86 сантиметра, което е много малко", обясни майката Десислава.

За една година не е пораснал изобщо, добави тя. "Расте, но бавно. Примерно, ако на тази възраст той трябва да расте 5 сантиметра на година, той почти си ги израства тези пет, обаче загубените 20, които са за нормалната му възраст, не може да навакса. Ние нямаме никаква семейна история. Ние не знаем колко са високи родителите, въобще нищо не знаем за тях. Единственото, което ти дават, е, че няма генетични заболявания в рода и приключва информацията", разказа Десислава.    

Лекарите са оптимисти и уверяват родителите, че Денис ще порасне, но помощта на хормона на растежа ще даде още шанс да навакса ръста за възрастта си и да достигне нормален мъжки ръст. 

Кампанията "Българската Коледа" поема разходите - около 500 лева на месец за отминаващата година. Надяват се, че ще бъдат одобрени и за 2020-а. 

Самият Денис е умно и ведро дете, учи в "Дойче шуле", но най-добре се чувства в залата за тренировки. Ниският му ръст само тук е от голяма полза, тъй като в комбинациите винаги е на върха и е лесно да бъде поддържан или изхвърлян в различните фигури. 

"Аз много вярвам в коледния дух и в Коледа. Харесах си някакви електронни играчки, но татко ми е против, а пък майка ми не знам, но дано и тя да не е против това", сподели малкият Денис.   

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна