Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според Чуколов правителството защитава Джамбазки, шофирал след употреба на алкохол

Борисов: Думата „разочарование“ е много малка

| обновено на 13.12.19 в 13:22
Десислав Чуколов
Снимка: БГНЕС

Правителството разпъва чадър над евродепутата Ангел Джамбазки, който беше хванат да шофира след употреба на алкохол.

Твърдението е на зам.-председателя на “Атака“ и независим депутат Десислав Чуколов.

Според него информацията за нарушението е забавена пет дни, а кръвната проба на Джамбазки е взета във ВМА, която е подчинена на неговия лидер - вицепремиера Красимир Каракачанов.

При първоначалната проба с дрегер са отчетени близо 1,5 промила. Повторната кръвна проба обаче е отчела 1,08 промила алкохол.

Така евродепутатът ще бъде санкциониран само административно с глоба от 1000 лева, обявиха от “Атака“.

“Не чухме позицията на Младен Маринов, вътрешен министър. Нали текат кампании срещу войната по пътищата, нали осъждаме остро хората, които си позволяват да карат пили, за предизвикват катастрофи – ясно е, че тази война по пътищата, която отнема стотици български животи всяка година. Че голяма част от вината за тези катастрофи и за убитите на пътя е от хора, които са пили, употребили алкохол. Вътрешният министър, главният секретар на МВР не казват нищо по въпроса. Те казват – ами той не е използвал поста си на евродепутат. А защо пет дена е крито от обществото – никаква информация?!“, коментира Десислав Чуколов.

Борисов: Не знам дали тази щета може да се възстанови

Темата коментира и премиерът Бойко Борисов преди заседанието във втория ден от Европейския съвет в Брюксел. Той изрази разочарование от факта, че евродепутатът от партията на Европейските консерватори и реформисти е бил заловен с алкохол в кръвта:

„Думата „разочарование“ е много малка. Както казват българите, власите накрай Дунава се давят. С един подобен инцидент си нанасяш такава щета, че не знам дали ще може да се възстанови, така че това е работа на ВМРО да вземе своите решения. А МВР е свършило всичко така, както пише в закона“.

Ще остане ли Джамбазки евродепутат

Няма прикриване на информация за случая с евродепутата Ангел Джамбазки, който бе хванат от полицията на шофира с алкохол в кръвта. Това заяви зам.-председателят на ВМРО Юлиян Ангелов:

“Не е оказвал натиск на органите на реда, което му прави чест. За разлика от други политици, които сме виждали в други отношения с полицията. ДПС и разни други депутати, които вдигаха скандали на полицаи и заплашваха. Той не го е направил, така че е постъпил както трябва и както е редно“.

Според Юлиян Ангелов няма да се стигне до отстраняване на Джамбазки като евродепутат.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна