Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко свиване на британската бизнес активност в навечерието на декемврийските избори

Британската бизнес активност се сви през настоящия месец с най-сериозно темпо от средата на 2016 година насам с оглед на несигурността преди проведените през миналата седмица общи избори в страната, които бяха спечелени убедително от Консервативната партия на премиера Борис Джонсън, показват резултат от предварителното PMI бизнес проучване за Великобритания на агенциите IHS Markit и CIPS.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в Обединеното кралство, се понижи изненадващо през декември до 48,5 пункта спрямо 49,3 пункта през ноември и очаквания за повишение до 49,5 пункта. Това е най-ниското ниво на индекса от юли 2016-а година насам - непосредствено след проведения във Великобритания референдум в подкрепа за Брекзит (излизане на страната от ЕС).

Промишленият PMI индекс се влоши през ноември още по-рязко до 47,4 пункта от 48,9 пункта месец по-рано и очаквания за индекс на ниво от 49,2 пункта, задържайки за осми пореден месец под важната бариера от 50 пункта, което е сигнал за трайно свиване на активността в този сектор и най-продължителното му влошаване от средата на 2009-а година насам, когато беше в сила световната финансова и икономическа криза.

Индексът PMI, измерващ активността само в доминиращата във Великобритания сфера на услугите, също отбеляза изненадващ спад към 41-месечно дъно от 49,0 пункта спрямо 49,3 пункта през октомври и прогноза за слабо повишение към 49,5 пункта. Това е също най-ниско ниво на индекса от юли 2016 година (месец след изненадващия вот в подкрепа за Брекзит на референдума във Великобритания).

Данните предполагат, че петата най-голяма икономика в света е на път да се свие през четвъртото тримесечие, заяви Крис Уилямсън, главен бизнес икономист на IHS Markit.

Това представлява второто подобно предварително проучване на IHS Markit, като има вероятност окончателните данни за декември да претърпят възходяща ревизия, имайки предвид убедителната победа на торите на Борис Джонсън на парламентарните избори на 12-ти декември.

Адресирането на проблемите около слабеещата британска икономика вероятно ще бъде сред първите неща в политиките на премиера Борис Джонсън, когато той започне да изгражда новото си правителство, подкрепено с голямо мнозинство от 80 места в Камарата на общините.

"Всички положителни аспекти в това първоначално доста слабо проучването дойдоха до голяма степен от показателите за бизнес нагласите, като бъдещите очаквания на британските мениджъри се повишиха до най-високото ниво от юни, тъй като фирмите се надяват, че изборите ще внесат яснота в перспективите и ще премахнат част от несигурността, която възпира търсенето“, отбеляза Крис Уилямсън.

Окончателните декемврийски PMI данни за Обединеното кралство ще бъде представени на 2-ри януари 2020-а година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна