Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мнучин е уверен, че сделка с Китай ще има през януари

Стивън Мнучин, финансов министър на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В четвъртък министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин изрази увереност пред бизнес телевизия CNBC, че търговската сделка с Китай ще бъде официално представена и подписана в началото на януари.

Според него търговският пакт вече е на хартия и преведен, като не е отворен за предоговаряне, освен за незначителни корекции от правна гледна точка. Самото подписване и оповестяване на търговското споразумение ще бъде в началото на януари.

Освен това той заяви, че Пекин ще удвои покупките на селскостопански стоки от САЩ, опровергавайки твърдения, че Китай не е поел ангажимент за точния обем, за който настояват официалните представители на Белия дом.

Министърът на финансите също така подчерта, че договорената сделка ще има обвързващо изпълнение, което дава право на президента на САЩ Доналд Тръмп да въведе допълнителни митнически тарифи, ако не бъдат решени възникналите двустранни спорове.

Стивън Мнучин добави, че приоритетът на правителството е прилагането на "първа фаза" от споразумението, като отбелязва, че администрацията също така е готова да работи усилено и по "втората фаза".

По-рано в четвъртък говорителят на китайското министерство на търговията Гао Фън обяви, че Китай и Съединените щати остават в тясна комуникация с оглед на предстоящото подписване на "първа фаза" от двустранната търговска сделка.

Финансовият министър коментира и тристранното търговско споразумение САЩ-Мексико-Канада, известно като USMCA, отбелязвайки, че то трябва да добави 0,5% към БВП на Съединените щати. Той отбеляза, че много от валутните разпоредби в търговския пакт USMCA са били въведени и в "първата фаза" на търговската сделка с Китай.

Според Мнучин силата на щатския долар е знак за силата на американската икономика. Относно високите нива на щатската валута спрямо еврото той коментари, че отрицателните лихви в Европа са накарали редица банки да държат долари.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна