Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По празниците

Зорки погледи за алкохол, наркотици и "майстори" без книжки

Над 3000 полицейски служители в цялата страна ще следят пътната обстановка по време на коледните и новогодишните празници. Те ще акцентират най-вече върху спазването на скоростните ограничения, шофирането под въздействието на алкохол или наркотици и управлението на превозни средства от неправоспособни водачи. Именно това са и най-честите нарушения, допускани по време на почивните дни. Движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона по автомагистралите ще бъде ограничено, а забраната ще влезе в сила още от днес.

Главен инспектор Дамян Владимов от отдел "Пътна полиция" към Главна дирекция "Национална полиция" поясни, че ще бъдат използвани общо 205 технически средства за контрол - стационарни, преносими системи и мобилни станции, вградени в полицейските автомобили.

При влошаване на метеорологичната обстановка по автомагистралите "Струма", "Хемус" и "Тракия" е възможно да бъдат затваряни отделни участъци за почистване и обработка.

Освен към зимните ни курорти, засилен трафик се очаква и към граничните пунктове, най-вече при границата ни с Гърция. За да бъде облекчен трафикът към Кулата, комисар Румяна Борисова, началник на отдел "Гранични проверки" към ГД "Гранична полиция", съветва да бъдат използвани и останалите гранични пунктове на българо-гръцката граница:

Освен екипите на "Пътна полиция", за нормалното движение в столицата, на изходите и входовете на града, ще следят и силите на "Жандармерия" и "Охранителна полиция". Повече екипи на "Пътна полиция" ще има и около големите търговски центрове.

Комисар Любомир Костадинов, и.д. началник отдел "Пътна полиция" към СДВР призова пешеходците също да бъдат особено внимателни, да пресичат на регламентираните за това места, като в тъмните часове на денонощието да се движат със светлоотразителни елементи по себе си.

Подробности за организацията на различните институции и служби за работата в празничните дни - чуйте в репортажа на Златина Йовкова


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна