Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледни мистерии – обясненията на един химик и един ветеринарен лекар

С каква скорост пътува Дядо Коледа и защо не можем без коледни сладки

Снимка: БГНЕС

Как в нощта на Рождество дядо коледа посещава 863 милиона деца, защо не остарява, колко тежи чувалът му, колко е дълъг списъкът с послушните деца и защо остава невидим?

Ако Дядо Коледа може да обиколи всички тези домове за една нощ, той трябва да използва изключително много наука и няма как да го направи просто с магия, казва Златина Димитрова, която е химик експериментатор, част от Корпуса за бързо гърмене, който популяризира науката.

Дядо Коледа тръгва на запад – от Северния полюс към Аляска и така печели между 8 и 16 часа в зависимост от скоростта. Изчислено е, че трябва да се движи с шеметна скорост, за да има шанс да обиколи всички домове, уточнява ветеринарният лекар д-р Тома Щилянов.

Златина Димитрова и Тома Щилянов

„Това обяснява и защо когато го виждаме, го виждаме само като сияние. От тази скорост той става като плазма, което помага да влиза и през комините, въпреки неговата по-особена форма“, коментира Щилянов и допълва, че чувалът с подаръците тежи около 300 тона и съвременните технологии само биха улеснили елените, които го теглят, ако се намери начин този обем да се компресира.

Усилията на Добрия старец да посети всяко дете и да раздаде милиони подаръци са равнозначни и на много изгорени калории. Точните изчисления показват, че той трябва да хапва по 2 бисквити и да изпива чаша мляко на къща, за да ги възстанови, обясни Щилянов.

Каквото и да става, замирише ли ни на канела, карамфил и джинджифил ние свързваме този аромат с Коледа, допълва Златина Димитрова. И на следващата Коледа отново похапваме бисквитки с този вкус.

Защо носът на Рудолф е червен и други любопитни детайли за Коледа чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна