Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Бедственото положение в Перник остава

| обновено на 27.12.19 в 16:41
Снимка: Перник / Снимка: БГНЕС

Няма отклонения от качеството на водата в Перник при взетите в четвъртък проби от 13 пункта в града, съобщиха от РЗИ. Пробонабиране не е направено само в три пункта, тъй като в тези райони не е имало вода. Водата е годна за питейно- битови цели и в нея не е установено наличие на ешерихия коли или на колиформи, уточниха от инспекцията. 

Днес проби са взети от всички 16 пункта в града и те ще станат готови утре. Проблемите с качеството на водата, въпреки малкия към момента обем на язовир „Студена” се дължат на старата водопроводна мрежа. В пречиствателната станция се извършват достатъчно дейности, за да може водата да стигне до абонатите пречистена, твърдят здравните инспектори. 

Водопроводът, минаващ през територията на пернишката фирма "Стомана Индъстри", ще бъде изместен, съобщиха от пресцентъра на областната администрация в Перник. Той е с дължина около 1,8 километра. Съоръжението е много старо и по него непрекъснато възникват аварии и загуба на вода. Изместването ще бъде за сметка на държавата. Продължава работата по обследването за евентуални скрити течове по ВиК системата в Перник. За отстраняване на непрекъснато възникващите аварии, наред с държавната фирма "Монтажи"  и местното ВиК , работят екипи и от ВиК дружествата от Враца, Благоевград, Пазарджик и Стара Загора.

По-рано днес премиерът коментира водната криза в Перник и съобщи, че държавата ще финансира изграждане на нов магистрален водопровод в града, тъй като старият не подлежи на цялостен ремонт.

Бедственото положение заради водната криза в Перник е удължено с един месец - до края на януари. Решението беше взето от Кризисния щаб в града, по предложение на кмета Станислав Владимиров. По-рано пред БНР Владимиров обясни, че това се налага, за да продължат да се изпълняват мерките за решаване на проблема с липсата на вода.

"Ще предложа бедственото положение да бъде продължено", беше категоричен кметът на Перник, като уточни, че предстои още много работа и няма как то да бъде отменено. По думите му предстои ремонт на двете пречиствателни станции, предстои и изпомпване на вода чрез сондажи от карстовите извори и пещерите около язовир "Студена".

В предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Владимиров заяви още:Станислав Владимиров

"Ще предложа да започна подмяна на ВиК мрежата от държавната фирма "Монтажи", за да можем да избегнем по-голямо изпитание и евентуална катастрофа, защото рискът от примесване на водопроводната мрежа с води, които не отговарят на нужното качество, е изключително голям".

Кметът на Перник обясни, че по естествени, природни пречени има приток на вода в язовира в последните дни.

Според него основната вина за водната криза е на ВиК дружеството в града, защото то прави ежедневни наблюдения на нивото на язовир "Студена", то управлява водните ресурси и подава тази информация на кмета и на областния управител. Той заяви, че очаква прокуратурата да си свърши работата по случая.

По думите на Владимиров помпената пречиствателна станция не може да смогне да пречисти водата, тъй като тя се замътява заради ниското ниво на водата в язовира и притока в него от последните дни. Той уточни, че заради това е имало проблеми с водоподаването в голяма част от Перник.

Камелия Радева от инициативата "Спаси Перник" подчерта, че трябва да се знае ясно кой е отговорен за кризата в града, която е с национално значение.

"За нас е важно да се отговори кой ни доведе до кризата и каква отговорност ще се понесе, освен всички други неотложни мерки, за които се говори и трябва да се вземат. Много удобно е, както чуваме, че проблемът е във ВиК Перник, но имаме и местна власт, областна администрация, МРРБ, МОСВ, второстепенния разпоредител с бюджет - "Басейнова дирекция". Има едно демонстрирано бездействие, което доведе до хуманитарна криза с тежки последици, за които все още не си даваме ясна сметка какви ще са".

Според проф. Алексей Бендерев - хидролог, специалист по подземни води, това, което се прави в момента за кризата в Перник, е най-доброто - първо да се спрат течовете и второ - да се увеличи притокът на водата. Язовир „Студена“

Проф. Бендерев добави, че идеята за използване на подземни води от карстовите пещери край Перник е временно решение, често използвано по света.

На 29 декември в Перник гражданската инициатива "Да спасим Перник" организира шествие с 11 искания, след които  безвъзмездна държавна помощ за справяне с безводието и мораториум върху поскъпването на водата.

Репортаж на Елена Тамакярска и интервюта на Ирина Недева със Станислав Владимиров, Камелия Радева и проф. Алексей Бендерев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.