Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Свиване на дефицита на САЩ при търговията със стоки през ноември до 26-месечно дъно

Американският международен дефицит при търговията със стоки се сви през ноември с 5,4% до 26-месечно дъно от 63,2 млрд. долара спрямо дефицит за 66,8 млрд. долара през октомври.

Въпреки това рязко понижение за втори пореден месец, икономисти и анализатори продължават да прогнозират, че САЩ вероятно ще отчете през 2019 най-големият търговски дефицит от 11 години насам.

Вносът в САЩ на произведени зад граница стоки се понижи през ноември с 1,3% (с 2,7 млрд. долара) до 199,6 млрд. долара, като миналия месец бяха внесени по-малко селскостопански, потребителски и индустриални стоки.

В същото време американският износ на стоки нарасна с 0,7% (с 0,9 млрд. долара) до 136,4 млрд. долара, като САЩ изнесоха през ноември повече зърнени култури, автомобили и промишлени доставки.

Цялостният доклад за търговията на САЩ през ноември ще бъде оповестен през следващата седмица, като той ще включва и търговията на услуги. САЩ от години имат излишък при търговията с услуги като банково дело, туризъм и развлечения, но те отразяват по-малка част от общата външна търговия.

Рязкото свиване на търговския дефицит за втори пореден месец е сравнително изненадващо, но всъщност не променя цялостната картина. САЩ от години се намират в големи търговски дефицити, въпреки усилията на Вашингтон да ги ограничи. Твърдата позиция на администрацията на Доналд Тръмп спрямо Китай и наложените високи митнически тарифи доведоха до намаляване на китайския внос, но в същото време нарасна вносът в САЩ от други страни.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от