Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

История на Земята: допълнено издание с нови изследвания

Енциклопедичният труд на проф. Христо Пимпирев дава актуална информация за климатичните промени

БНР Новини
7
Търсене на фосили от кредни седименти, о-в Ливингстън, Антарктика

„В тази книга е историята на нашата планета, която трябва да познаваме, защото само така можем да гледаме с оптимизъм в бъдещето“, казва проф. Христо Пимпирев.

Новото трето преработено и допълнено издание „История на Земята“ на проф. Христо Пимпирев проследява отделните етапи в развитието на нашата планета, събирани и анализирани в продължение на двайсет години. В енциклопедичния труд ще открием и актуална информация за глобалните промени в климата и съвсем нови данни от изследванията на българските учени на Антарктида.

„В това най-ново издание има много нови неща. Тук има непубликувани данни и изследвания от научните ми експедиции на всички континенти. Всичко е преплетено с моите лични впечатления и проучванията ми на земната повърхност, които са като страници на една книга. Това са земните пластове, които геологът може да разчете и да напише историята на Земята“, казва проф. Христо Пимпирев.

Големият български учен и полярен изследовател споделя, че се е стремял да напише „История на Земята“ на един по-достъпен език и книгата да бъде предназначена не само за студентите от катедра „Геология и палеонтология“ на Алма Матер, но и за читателите с интерес към тази материя. 

Всяка глава в преработеното издание започва с лична фотография от научните проучвания на проф. Пимпирев по целия свят. 

Книгата съдържа анализ от изследванията му по време на експедициите до Непалските Хималаи, Колумбийските Анди, Канадска Арктика, Великото китайско карстово плато. Тук са и най-важните изследвания на българските учени от последните национални научни експедиции до Антарктида – www.bai-bg.net.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна