Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпълнителният директор на Националната мрежа за децата

Георги Богданов: Имаме проблем с политиките за детето и семейството

Предстои тежка година, пълна с дезинформация и пропаганда

Георги Богданов
Снимка: БГНЕС

Ще се плашим ли и през 2020 г. от норвежкия влак и ще се прави ли политика под страха от призраци?

През миналата година бяхме подложени на чудовищна дезинформация и пропаганда – мнението е на Георги Богданов, изпълнителен директор на Националната мрежа за децата (НМД). По думите му има две основни линии за това – едната руска, а другата – свързана с крайнодесни религиозни организации.

Две линии на пропаганда

„И двете линии финансират доста ресурси в България, за да могат да „страхуват“ родителите. Едните, които са религиозните – те искат да възстановят естествения ред, тоест да дойде каквото ни е дал Бог и каквото ни е дала природата – това е и всякакви закони, които касаят родителски политики, деца, жени трябва да бъдат отменяни, и на всички родители, които не са в брак, трябва да им се подиграват и да бъдат унижавани. Другата линия е ясна – по отношение на Кремъл, които желаят да преразпределят Европа по нов начин и България да е част от една друга система, която е доста по-различна: там има антиевропейски настроения. И децата и родителите са тема, най-близка до сърцето на хората. И започна една масирана реакция, масирана кампания за това как ще дойдат норвежците и ще ни вземат децата.“

Под ударите на тази кампания според Богданов освен Стратегията за детето и отложеният Закон за социалните услуги, попадат още Законът за домашното насилие, който също е бил сериозно атакуван, Законът за закрила на детето, Законът за хората с увреждания. Имаме проблем с политиките за детето и семейството, обобщи той.

Кариес и петно на блузата

Вместо да отправят градивни предложения организациите, стоящи зад кампаниите сеят страхове сред родителите, подчерта Георги Богданов. „Че заради един кариес ще ти вземат детето, заради това, че не ти е изолиран апартаментът също, заради петно на блузата ще ти вземат детето и такива подобни дивотии.“

Това според Богданов се комбинира добре с като цяло неголямото доверие на българите в държавата и институциите. Има цели църкви, които са част от тази дезинформационна кампания, допълни той.

„Голяма част от родителите обаче гледат с насмешка на това, шегуват се, дори някои казват – не може ли освен децата да отидем и ние, родителите. Има хора, които не обръщат внимание на всичките тези глупости“, коментира Богданов, който прогнозира тежка 2020 година с оглед на дезинформацията и пропагандата.

Нишата на страховете

„Защото те намериха една ниша, в която да влязат – това е да будят страхове, да оказват влияние на политици, чрез определени патриотични политически организации да налагат своите тези. В крайна сметка политическите партии не разбират откъде идва всичко това и ние се намираме в една ситуация, в която няма ясна политическа воля да кажат: „Стига! Това на нищо не прилича. Трябва да вървят напред тези неща.“

Те ще бъдат още по-активни и по-настървени в това Законът за социалните услуги да бъде отменен. Те нападат и децата с увреждания, и хората с увреждания също така, освен НПО и социалните услуги“, смята Георги Богданов.

Джендър

"Думата джендър се превърна в едно страшилище в България. Африканските държави имат министри по равенството на половете и те разбират какво е думата джендър, а пък ние в България така и не го разбрахме", посочи още Богданов. 

НМД обединява над 150 организации и годишно помага на повече от 70 хиляди деца и над 13 хиляди семейства.

Мнението на Георги Богданов чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна