Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Икономическите предизвикателства пред България и света през 2020-а

Анализите на Щерьо Ножаров и Атанас Тасев разкриват перспективите пред българска икономика, основана на остарял модел

БНР Новини
Снимка: Pixabay

Какви са икономическите перспективи по света и у нас в началото на годината? В студиото на „Нашият ден“ икономистът от УНСС Щерьо Ножаров очертава тенденциите:

„Започва кръгла година и много европейски и световни политики приключват днес и започват нови планове с хоризонт 2030-а и дори 2050 г.

Светът преминава към дигитална, нисковъглеродна, кръгова икономика."

Ножаров очерта динамичната глобална ситуация и факторите, които ще оказват влияние върху българската икономика, която на този етап не е нито нисковъглеродна, нито дигитална, нито кръгова.

"Стратегически инвеститори се изтеглят от България, само 10% от българската икономика е на фондовата борса, имаме увеличение на дела на сивата икономика – въпреки усилията на правителството – изтъкна Ножаров.

Тъй като икономиката е основана върху остаряла концепция, няма как да има висока възвращаемост, поради което се укрива реалното плащане на доходи и не се плащат реални осигуровки.

Реалната покупателна способност на населението е ниска.

Нараства черният пазар на петролни продукти

Сериозен проблем е и нарастващото неравенството. Разликата в Европейския съюз между най-богатите и бедните е максимално 5 пъти, а в България достигна 8 пъти.

Увеличаващото се неравенство поглъща средната класа – сочат икономическите показатели.

Процентът на бедност е около 39% – на практика това е поглъщане на средната класа от бедността.

Енергетика

Редица региони разчитат на въгледобива и енергопроизводството, базирано върху ТЕЦ-ове – 45%, а тенденцията е да намалява до 15% през 2035 година.

Предвижда се ТЕЦ-овете да преминават на газ, а това ще оскъпи производството 4 пъти.

Миналата година Министерският съвет прие Национална програма за контрол на замърсяването на въздуха 2020-2030 г. Целта е намаляване на емисиите на серен диоксид, азотни оксиди, неметанови летливи органични съединения, амоняк и фини прахови частици.
Енергийният експерт професор Атанас Тасев коментира бъдещето на въглищните централи, перспективите и предизвикателствата пред развитието на енергийния пазар.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от