Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две ракети "Катюша" паднаха късно снощи в Зелената зона на Багдад

Зелена зона на Багдад
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Късно в сряда вечерта две ракети паднаха в силно укрепената Зелена зона на Багдад, в която се помещават правителствени сгради и чуждестранни мисии, но без да има жертви, посочиха иракските военни.

Около полунощ зазвучаха сирени в Зелената зона, като полицейски източници съобщиха пред Ройтерс, че поне една от ракетите е паднала на 100 метра от американското посолство.

"Две ракети "Катюша" попаднаха в Зелената зона, но без да причиняват жертви", заявиха иракски военни.

Свидетели посочиха за Ройтерс, че в Багдад са били чути два силни взрива, последвани от сирени. Часове по-късно все още няма информация за поемане на отговорност за това нападение.

Около 24 часа по-рано Иран изстреля ракети срещу две американски бази в Ирак в знак на отмъщение за убийството през миналата седмица с американски дрон на висшия ирански военен - генерал Касим Солеймани, което предизвика опасения за по-мащабна война в Близкия изток.

Последвалото изявление на президента на САЩ Доналд Тръмп обаче беше възприето като опит за деескалация на напрежението между Вашингтон и Техеран. То беше последвано от изказване на постоянният представител на Иран в ООН Маджид Тахт Раванчи, че Техеран няма да предприема нови военни действия, ако няма агресия от страна на Съединените щати.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна