Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Христов: Търговията с боклук не е сравнима с търговията с други стоки

Където националните власти са най-слаби, там се оформя новото сметище на Европа, смята той

Иво Христов
Снимка: Ани Петрова

"Търговията с боклук не е сравнима с търговията с която и да е друга стока". Това каза пред БНР евродепутатът Иво Христов и уточни, че другите продукти се описват и проверяват митнически, а боклукът е много трудно идентифицируем и може да послужи за канал за трафик на всякакви забранени стоки.  

"Националните власти имат достатъчно правомощия, за да спрат тази практика по екологични съображения. Но въпросът е и европейски, защото италианската преса сочи, че са замесени фирми, близки до мафията", добави още Христов. 

В предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" евродепутатът коментира, че проблемът с боклука е рутинен масов проблем, който засега не е намерил решение и попада под общите разпоредби на свободното движение на хора, стоки и капитали:

"Но, както виждаме, там, където националните власти са най-слаби, тъкмо там се оформя новото сметище на Европа, тъй като всеки търси да се освободи от главоболието с боклука".

Според него, докато боклукът е под общите европейски разпоредби, а не е като ядрените отпадъци - с правило, че всяка страна трябва да третира сама собствените си отпадъци, това ще е възможно и боклукът ще се стича към България, където изгаря и ние го дишаме. 

По думите му е необходима обща европейска рамка на този проблем.

Христов изрази надежда проблемът с боклука да влезе в Зеления пакт на Европейската комисия:

"В тази стратегия влизат много пари, говори се за над 1 трилион. Когато влизат много пари, влиза и корист и започват да се променят приоритетите. В началото може да са били зелени, а след това се появяват и бизнес приоритети, които се прокарват под зелен флаг в рамките на тази стратегия".

Евродепутатът коментира и номинацията на Емил Димитров за министър на екологията:

"Надявам се като министър да е по-привързан към обществения интерес и да загърби лобистките практики".

Цялото интервю на Диана Янкулова с Иво Христов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна