Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Зелени закони": Щетите от заменките са за милиарди

Позицията на Министерството на земеделието е, че процедурата по търсене на обезщетение от 80 милиона лева не трябва да бъде спирана.
Снимка: Ани Петрова

Представители на „Зелени закони“ и на коалиция „За да остане природа в България“ се срещнаха със земеделската министърка Десислава Танева, за да обсъдят заменките и евентуално тяхно разтрогване. Според редица мнения исканото от държавата обезщетение от 80 милиона лева не отговаря на пазарната оценка на имотите.

„Ние сме направили оценка само на 10 заменки и само за тях сумата, която установихме като непозволена държавна помощ, е 1 милиард и 80 милиона лева“, каза в интервю за БНР Вера Стаевска, ръководител на проекта „Зелени закони“. Тя добави, че общият брой на заменките, обект на наказателната процедура, е 130.

Според екоактивистката министър Танева е поела ангажимент да препрати информацията, подадена от „Зелени закони“, към Европейската комисия.

Стаевска припомни в интервю за БНР, че решението на Европейската комисия, че заменките представляват незаконна държавна помощ, е от септември 2015 г.

В предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ екоактивистката каза, че въпреки че такива заменки са правени и преди 2007 година, сега се оценяват само сделки, сключени по времето на членството на България в ЕС.

Според екоактивистката на срещата земеделската министърка е изразила позиция, че вече е подписала оценката, според която държавата ще търси 80 милиона лева обезщетение и не иска да спира процедурата и да я връща в начален етап.

Вера Стаевска посочи, че за анализа на заменките са използвани данъчни оценки на имотите вместо пазарни и добави, че еколозите настояват моделът да бъде сменен, а министърката да не приема становището на експертите.

„Държавата трябва да възобнови разследването на заменките въз основа на оценките на „Зелени закони“ и на разследването, направено от бТВ“, каза още екоактивистката.

„Въз основа на новата информация държавата може да не приеме сегашната оценка и да поиска нова“, категорична бе Вера Стаевска.

Според „Зелени закони“ друг вариант, освен да се търси обезщетение, е сделките да бъдат разтрогнати или да бъдат обявени за нищожни, тъй като обект на голяма част от заменките са имоти, които са изключителна държавна собственост – например дюни в Шкорпиловци, Крапец и Несебър.

„Зелени закони“ ще внесе в земеделското министерство конкретни предложения, каза в заключение Вера Стаевска.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от
Благовест Сендов

Почина акад. Благовест Сендов

публикувано на 20.01.20 в 10:32