Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация "Биоразнообразие" прекрати изготвянето на Плана за управление на ПП “Странджа“

Устие на река Велека, което е част от Природен парк „Странджа”
Снимка: Wikipedia

Фондация "Биоразнообразие" прекрати изготвянето на Плана за управление на ПП “Странджа“. Това се случва 20 години след обявяването на заданието. Така приключва една дългогодишна сага по писането, преработването и актуализирането на нормативния документ. Изготвеният преди повече от 10 години План за управлението на парка отдавна е морално и законово остарял, а актуализацията му се оказа технически невъзможна. 

Актуализацията на плана е спряна през 2016-а година, а основният препъни камък за доработването му се е оказала община Царево, обяснява Радостина Ценова експерт във фондация "Биоразнообразие". 

През 2004-а година след жалба на Община Царево ВАС отмени заповедта за обявяването на Странджа за природен парк. Причините бяха - първо, заради неспазеното изискване при обявяване на територия за природен парк да има изготвен План за управление и освен това фактите, че паркът няма определени граници, както и че при обявяването му той не е бил съобразен с извършената реституция на земята. Случаят се превърна в абсолютен прецедент и най-голямата защитена територия не само в България, но и в Европа, беше на път да остане без статут. Тогава парламентът прие промени в закона, чрез които със задна дата забрани на общините за обжалват заповедите на обявяването на природните паркове в България. Разбира се, цялата нормативна въртележка се извърши на фона на масови протести на екозащитници, както и на всички, свързани с опазването на природата. 

20 години след първите стъпки за изготвянето на План за управление на ПП "Странджа" нормативният документ отива в кофата за боклук, а с него и усилията на цял куп специалисти и експерти, работили дълги години за създаването му. Причината е, че той отдавна не отговаря на промените, настъпили през тези години в защитената територия. Актуализацията на плана е спряна през 2016-а година, а основният препъни камък за доработването му се е оказала община Царево, обяснява Радостина Ценова експерт във фондация "Биоразнообразие".

Не сме ние причината затова, че ПП "Странджа" ще остане без План за управление, заяви кметът на община Царево Георги Лапчев. Не може 20 години да се забави изготвянето на един нормативен документ. През този дълъг период, освен че законодателството се променя, настъпват сериозни изменения и на самата територия. Една от причините Парк "Странджа" да няма План за управление, е, че експертите не работиха на терен, а писаха нормативната база от кабинетите си.

Природен парк "Странджа" съществува и без План за управление вече дълги години, но ние сме готови да съдействаме при изработването на нов нормативен документ, каза Илиян Янчев - кмет на община Малко Търново, която попада на територията на парка.

Това са фактите около съдбата на един нормативен документ, писан и дописван, преработван и актуализиран в продължение на цели 20 години. Какво остава недоизказано в тази абсурдна история. Във всичко, което чуваме, отсъства ключовата дума строителство. А то е сред основните причини за отказа на двете планински общини да съдействат за изготвянето на плана. Всъщност заради територии по крайбрежието, които попадат в границите на парка и съответно ще бъдат засегнати от разрешителните режими, се водеше най-сериозната битка. От фондация "Биоразнообразие" също признаха, че точно там са заложени бомбите, които и в бъдеще ще продължават да избухват.

Репортаж на Даниела Костадинова в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна