Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомира Александрова: Радиото е авангард

Когато има добър състав и произведението е добре изработено, въздействието е много силно

Смесеният хор на БНР с диригент Любомира Александрова на сцената на зала „България“ – 25 ноември 2016 година. Участие в Духовен концерт по повод 1100 години от Успението на свети Климент Охридски
Снимка: Мануела Манчева
“Пеенето в хор е чудесна, благотворна традиция, която може да послужи за успокоение на нашите изтерзани души в това забързано и стресирано ежедневие. Музиката облагородява, а пеенето е нещо по-специално. В едно произведение, когато има и хор, въздействието е много силно”, казва Любомира Александрова, която води Смесения хор на БНР.

В момента хорът е съставен от 45 души (почти поравно мъже и жени). Различното при радиохора е, че половината работа е звукозаписна, като акцентът е върху българската музика. Разбира се, правят се записи и на класическа хорова музика, като се записват и нови произведения.

“Радиото е авангард, проводник на културата. То е и трябва да бъде авангард. Да бъде водител”, казва Любомира Александрова.

Любовта към операта подтиква Любомира Александрова да навлезе в сферата на хоровото пеене и дълги години е работила като хормайстор в оперен театър.

“Смесеният хор на Българското национално радио е такъв състав, който не е профилиран само в една насока. Това е състав, който изпълнява акапела, кантатно-ораториална музика, оперна музика и това е едно предизвикателство, за да разнообразя и аз моя професионален път”, казва Любомира Александрова, която от три години работи с този хор.

Според нея винаги, когато се работи с един състав, той израства, защото “в изкуството няма граница, която да си поставим и да кажем: “Ние сме много добри”. Всеки път трябва да защитаваме нашето професионално достойнство и ниво”.

Според нея е национална загубата на детските хорове, защото най-естественото отношение при децата е пеенето, а от детските ученически хорове са подбирани кадри за професионалните и самодейни хорове, с които страната ни е била известна.

Подбирането на членове за хор е сложна дейност, категорична е Александрова. Причината за това, е че се среща с талантливи и нестандартни хора, с ярка индивидуалност, които трябва да бъдат обединени и да правя общ продукт. Когато обаче има добър състав и произведението е много добре изработено, въздействието е много силно.
Чуйте целия разговор в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна