Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлина в тунела на Перник и нов екоминистър бяха акцентите през седмицата

Язовир „Студена“
Снимка: БТА

Седмица, в която изгря светлина в тунела за Перник, седмица, в която Народното събрание избра нов екоминистър, а прокуратурата остави в ареста бившия, седмица на битки на държавата с безводие, нерегламентиран боклук и мръсен въздух, на фона на натиска на опозицията.

Безводието в Перник събра премиер, министри, кметове и експерти на извънредна среща в Министерски съвет. Взе се решение за изход от водната криза с транзитно ползване на подземната ВиК инфраструктура на Столичната община.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова и изпълнителният директор на Софийска вода Васил Тренев увериха, че налягането на водата в тръбите за София няма да падне при преминаване на водата за Перник.

В чешмите на Перник ще потече вода от Белмекен след максимум 45 дни - този времеви хоризонт очерта министърът на икономиката Емил Караниколов и увери, че предстоящите дейности няма да бръкнат в джоба на перничани.

Емил Димитров

Широко известен като Ревизоро, Емил Димитров, стана новият министър на околната среда и водите, а бившият министър на поста Нено Димов остана в ареста като единствен обвиняем за водната криза в Перник. Димитров даде заявка да обследва язовирите и да не бъде политически реваншист, а добър администратор.

Деветата министерска рокада дойде в деня, в който депутатите се върнаха след 25-дневната си коледна ваканция. ГЕРБ даде заявка за пълен мандат, а опозицията обвини управляващите за кризите с боклука, водата и в здравеопазването.

Ударно правителството се зае да обявява мерки - първо във ВиК сектора, с новината, че създава държавен ВиК холдинг с капитал 1 млрд. лева. Властта трябваше да удържа и на обвиненията за нерегламентиран боклук и започна проверки в цялата среда. Прокуратурата влезе в ТЕЦ "Бобов дол".

Въпреки усилията на властта, левицата стартира консултациите за вота на недоверие в сектор "околна среда и води".

Здравното ведомство обяви, че вече е задействал процедурата за отпадане на спорните текстове от Закона за обществените поръчки, които, стана явно, са позволявали лекартва за онкоболни да се продават на частни болници на цена 7 пъти над тази за държавните лечебни заведения.

Блок 302 във Владиславово след взрива

Взривове и инциденти разтърсиха държавата. Взрив във Ветово доведе до евакуация на децата от детската градина и средното училище, а жилищен блок във Варна се събуди от мощна експлозия.

Седмицата донесе веселие за мнозина. Сурвакари със страховити маски и с тежки поясни от звънци гониха злите духове в Радомир, Брезник и околни села, където се проведоха фестивалите "Сурва".

А ромите в България посрещнаха най-големия си празник, ромската Нова година - Банго Васил, наричан още Василица.

Предаването можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени