Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата: Няма опасни отпадъци в италианския боклук на пристанище „БМФ Порт Бургас“ (снимки)

| обновено на 20.01.20 в 12:37

Категорично е установено, че в откритите 20 контейнера с боклуци на пристанище „БМФ Порт Бургас“ няма радиоактивни и токсични отпадъци. Това заяви ръководителят на Окръжната прокуратура в морския град Георги Чинев.

По думите му изпращачът и получателят на пратката-фирмите „Дентиче панталеоне“ и „Блацион“, са едни и същи с тези на откритите контейнери с отпадъци на пристанище Варна-запад. Няма повдигнати обвинения и установени виновни лица към момента.

"Установеното нарушение при вноса е несъответствие между декларирания отпадък и наличния" , каза зам.-директорът на бургаската полиция комисар Емил Павлов.

"Декларирани са отпадъци от пластмаса и каучук, а на място е установено, че има хартия, текстил и метал".

"20-те контейнера с отпадъци са внесени на 5-и септември миналата година. За 90 дни те са били складирани на пристанището, но получателят - плевенска фирма за преработка и третиране на отпадъци и до момента не ги е потърсил“, заяви окръжният прокурор Георги Чинев.

"Предметът на разследване е внос не по установения от закона ред на отпадъци. Предстои тепърва да бъде доказано какво е следвало да се случи с тях".

По случая са извършени огледи и предстои да бъдат назначени експертизи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна