Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Николов: Има вероятност да открием хищен динозавър на територията на България

Владимир Николов
Снимка: Ани Петрова

„Има вероятност да открием хищен динозавър на територията на България“. Това обяви в предаването „Преди всички“ палеонтологът Владимир Николов, който тази вечер ще изнесе в София лекция на тема „Когато динозаврите властваха на Земята“. По време на събитието на живо от Шотландия ще се включи авторът на книгата „Възход и падение на динозаврите“ Стийв Брусате. Илюстратор на българското ѝ издание е самият Владимир.

„Откритият преди време т.нар. „трънски динозавър“ е третата находка по нашите земи от нептичите динозаври. Той е от вида титанозавър джудже. През миналата година в находището бяха открити и находки от мезозойски костенурки и крокодилски зъби“, припомни палеонтологът.

По думите му, по предварителни данни, в находището има два-три различни вида динозаври, включително растителнояден двукрак: 

„Не изключвам възможността и за хищен динозавър. В момента работя по една кост, опитвам се да я извадя от каменния ѝ гроб“.

Според Николов фактът, че има вероятност на територията на България да бъде открит хищен динозавър, е от голямо значение, тъй като през този времеви период - преди около 80 млн. години, в Югоизточна и в Южна Европа почти няма останки от едри хищни динозаври.

Интервюто с Владимир Николов можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна