Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата „Мъжки времена“ - любопитни детайли от облеклото на предците ни

Етнографският музей на открито "Етър" провокира въображението на посетителите, представяйки мъжка нощница, носена в края на 19-и и началото на 20-и век. Това се случва в изложбата "Мъжки времена“. 

Посетителите трябвало да познаят какво е било предназначението на изложената дреха. 171 души са отговорили на загадката, а някои от тях направили доста интересни предположения.

Някои от посетителите са я оприличили на женска престилка, други на булчинска носия, кюлоти за първа брачна нощ и дори на бански костюм. Всъщност домашно изработената бяла дреха прилича най-много на гащеризон с къс крачол и тънки презрамки.

"Показва новото мъжко бельо, което навлиза по нашите географски ширини с влизането вече на европейската мода да се носят опнати гащи - така са наричали панталоните, които са от по-тънък и фин вълнен плат и които без бельо няма как да се носят, за разлика от времената, когато не е имало долно бельо и потурите са се носили почти по голо", разказва уредничката в музея Румяна Денчева, куратор на изложбата.

Този любопитен експонат от изложбата доста от участниците в загадката са объркали с женска дреха, макар че определени детайли подсказват, че това интимно облекло е мъжко.

"Подсещането е в долната част, съответно е трябвало посетителите да се вгледат малко по-внимателно как е разположен отворът. Това не е дамско бельо, защото тогава нямаше да има някои подробности. Втората подсказа би била това, че бродерията е със син конец, защото ако жена беше правила нощница за себе си, би сложила някакъв друг цвят конец или би избрала някаква по-цветна материя. Тук е съвсем стерилно бяло платно памучно със синя бродерия и сини биета", допълва Румяна Денчева.

Преди появата на бельото, в традиционното облекло най-близо до тялото била ризата. След като през втората половина на 19-и век нашенци, завърнали се от странство, обличат костюмите, навлиза и долното облекло. С този нов повей, основно от Европа и Русия, рогозката, върху която нощували всички от семейството, е заменена от легла. Тогава домакините започват да шият чаршафи, завивки и спално бельо.

До началото на 20-и век, от раждането на детето до 6-7-годишна възраст дрехите на момичетата и момчетата не се различавали. Гащите са определяща част за мъжкото облекло. 

Изложбата ще остане в Етнографския музей на открито "Етър" до средата на февруари, а след това ще могат да я видят и жителите на Шумен, Пловдив, Кнежа и Пазарджик. Към тамошните посетители ще бъде отправена друга загадка, съобщават от музея.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.
Снимки: Етнографски музей на открито "Етър" 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна