Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Тодоров: В обществения превоз трябва да има видео регистратори

Това улеснява разследването на инциденти и е добре за самоконтрола на водача

Снимка: БГНЕС

Без каски и светлоотразителни жилетки за водачите над 18 години, но само по един на тротинетка. Това е записано в Закона за автомобилните превози на първо четене. Като режим на движение електрическите тротинетки са приравнени към велосипедите.
Според Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадалите от катастрофи това са „балансирани промени, които следват тенденцията в други европейски държави – тротинетките да се доближат към велосипедния транспорт“.

„Имаме вариант, който дава регламент, поставя определени изисквания, определени рестрикции и като цяло е толерантен и към бизнес модела за споделените тротинетки. Можем да кажем, че от следващата пролет, когато ще им дойде сезонът, трябва да спазваме тези правила, ако те влязат в сила“, коментира Тодоров в предаването „Преди всички“.

Без колани в автобусите за близки превози - до 30 километра – това също предвижда вариантът между първо и второ четене на закона.

Много от седалките в тези автобуси не са фабрично пригодени за колани и ако се сложат колани, самата седалка може да се изтръгне, поясни Владимир Тодоров, като нарече промените „малка крачка към затягането на режима“. Училищните автобуси ще правят изключение.

Тодоров е на мнение, че всички обществени превозни средства трябва да работят с видео регистратори.

„Защото видео регистраторът има ползи относно самоконтрола на водача. Знаейки, че всяко негово действие се записва, той става по-дисциплиниран. Освен това при пътен инцидент много по-лесно се установява причината за катастрофата, правят се по-лесно анализи и изводи“.

Темата за видео регистраторите обаче е отложена за няколко месеца. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна