Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Настроения" - новият албум на цигуларя Ангел Станков

Един от най-уважаваните български цигулари – проф. Ангел Станков, издаде нов компактдиск, записан в партньорство с пианистката Ивелина Казанджиева, с която го свързва дългогодишно творческо сътрудничество.

Албумът е озаглавен „Настроения“ и съдържа част от най-красивите и обичани цигулкови пиеси, често изпълнявани в рециталите му и на бис – от автори като Фриц Крайслер, Жул Масне, Виторио Монти, сър Едуард Елгар, Пабло Сарасате, Николо Паганини и др.

Проф. Станков признава, че идеята е била на дъщеря му Елена - тя му препоръчала да запише нещо, което ще се хареса и на професионалисти, и на непрофесионалисти. "Избрах тези пиеси, тъй като една пиеса за да стане популярна, тя е хубава. И действително, повечето от нещата съм ги свирил цял живот като бисове или като част от различни програми. Но никога не ги бях записвал и много се радвам, че ги записах!" - споделя цигуларят. 

"Това са пиеси, които са не много леки - като хубавите фокуси, които изглеждат феерични и за публиката атрактивни, но да се направят майсторски действително не е лесно." - добавя той.

Цялото интервю с проф. Ангел Станков и изпълнение от албума му "Настроения" в дуо с пианистката Ивелина Казанджиева чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени