Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Мира Кожухарова: Мерките серщу коронавируса са адекватни

Пикът на сезонния грип у нас - тази седмица, от следващата започва да затихва

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Коронавирусът е нов като разпространение сред хората. Безспорно обаче е едно – когато се появят епидемични взривове от ново заболяване, от вирус, нетипичен за хората – това винаги е проблем за общественото здраве и не бива да бъде неглижиран. Това не означава страх, паника и т.н., които винаги пречат на добрата организация.“ Това каза в предаването "Преди всички" епидемиологът проф. д-р Мира Кожухаржова.

Към момента от европейските страни се изисква да са готови да се справят с изолиране на случаите, защото вече сме свидетели на внасяне на случаи, посочи проф. Кожухарова. Данните към момента са за ограничено предаване от човек на човек.

Хората у нас не бива да се притесняват, че все още в страната няма тестове, увери Мира Кожухарова. По думите ѝ, ако има необходимост от подобно изследване, вече са ясни европейските лаборатории, които са готови да го направят - те са в Берлин и Ротердам.

Вземането на пробите не е проблем, изтъкна още епидемиологът. „Все пак от 2003 година и ние, и другите европейски страни, пък и целият свят има готовност да се срещне с нов коронавирус.“

Обявяването на международно извънредно положение е много рестриктивен режим със сериозни последици, допълни проф. Мира Кожухарова, според която Световната здравна организация за момента действа правилно. „Няма такава необходимост за целия свят. Положението е много сериозно в Китай и там се вземат всички адекватни мерки. Светът не може да бъде затворен.“

Към момента данните от Китай сочат не много интензивно разпространение на заболяването, изтъкна Кожухарова. По думите ѝ още е рано "да поставим точно рамките и възможностите на разпространението на този вирус.“

Към момента се предполага, че този тип вируси се разпространяват чрез капки, което означава възможност за интензивно до средно интензивно разпространение, отбеляза епидемиологът. „Поради което мерките, макар и много стриктни в Китай, не могат действително да спрат вируса.“  

„До момента добре изследваните и описани случаи с корона вирус варират от много леко заболяване като остра респираторна инфекция до тежка пневмония. Подобна картина се наблюдава и при грипа. Така че само на базата на клиничен преглед и на симптоми е трудно да се направи разлика и това показва колко е голямо значението на лабораторните изследвания“, коментира проф. Кожухарова.

Грипът в България вече предизвиква висока заболеваемост, обхванати са почти всички региони, съобщи епидемиологът. 

„И тази заболеваемост през изминалата четвърта седмица е повече от 4 пъти по-висока в сравнение с първата седмица за годината, което е много характерно за грипа“, поясни д-р Кожухарова, която прогнозира пик през настоящата седмица и постепенно намаляване на случаите от следващата. 

Тази година епидемията значително повече засяга повече децата. "Винаги от 0 до 4 години имат най-висока заболяемост, но следващата възрастова група - 5 до 14 години е доста по-засегната при тазгодишната епидемия в сравнение с миналата година."

Още детайли за сезонния грип и коронавируса чуйте в звуковия файл. 
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.