Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Божилов: Планът на Тръмп за Близкия изток може да се случи само с преговори

Палестинските лидери отхвърлиха плана на Тръмп за Близкия изток. На снимката: президентът на Палестина Махмуд Абас (в средата) държи реч в Рамала, 28 януари 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

“Сделка на века“ или “шамар на века“ е предложеният от американския президент Доналд Тръмп план за разрешаване на израелско-палестинския конфликт в Близкия изток?

Появата на този план не е неочаквана. Той може както да подпомогне евентуални преговори, така и да минира целия близко-източен мирен процес, коментира пред „Хоризонт“ Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност.

Роля в един от най-дълго съществуващите международни конфликти имат не само Израел и Палестина, но и други международни фактори – арабските страни, Русия, Иран, както и САЩ като един от най-силните международни играчи, уточни Божилов. Той припомни за преместването на американското посолство от Тел Авив в Йерусалим от 2017 година, „признавайки Йерусалим за единствена част на израелската държава“, докато палестинците също претендират това да е столицата на бъдещата им държава.

Реакциите на предложения от Тръмп план са много важни, защото, за да се реализира един план, той или може да бъде приет от двете страни, или да бъде наложен, допълни Йордан Божилов. Той счита, че евентуално изпълнение може да се случи единствено чрез преговори.

Палестинците са категорично против. Другите арабски държави, предполагам, също биха изразили най-малкото скептицизъм към този план. На практика този план „ляга“ върху сегашното положение – основно на ивицата Газа и Западния бряг. Това са териториите, които се отделят за бъдещата палестинска държава. Естествено, Йерусалим няма да бъде нейна столица, както се вижда от този план. Планът предвижда да се спрат всякакви поселения на израелци в ивицата Газа – нещо, което ще бъде възприето много негативно от част от израелското общество“, поясни Йордан Божилов.

Планът се възприема нееднозначно и в САЩ, изтъкна още Божилов. Той предполага, че позицията на Европейския съюз ще бъде в рамките „приветстваме всякакво търсене на решение, което може да бъде одобрено от двете противоборстващи страни“, въпреки че Европейският съюз има сериозни лостове за въздействие като най-големия нетен донор най-вече за палестинските общности.  

Още детайли по темата ще чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна