Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп предложи палестинска държава със столица в Източен Ерусалим

| обновено на 28.01.20 в 21:40
Доналд Тръмп обяви плана си за разрешаване на израелско-палестинския конфликт в Белия дом във Вашингтон в присъствието на израелския премиер Бенямин Нетаняху.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкри плана, насочен към разрешаване на израелско-палестинския конфликт, като предупреди, че той предлага може би последната възможност за държава на палестинците, предаде БГНЕС.

Израел приветства предложението като „реалистичен път към траен мир“, но палестинците го отхвърлиха, наричайки го „заговор“, който „няма да мине“.

„Днес Израел прави голяма крачка към мира“, каза Тръмп, заставайки редом с премиера Бенямин Нетаняху, докато разкриваше подробности за плана, категорично отхвърлен от палестинците, които протестираха преди обявяването му.

Наричайки плана „историческа възможност“ за палестинците да имат независима държава, Тръмп добави, че „това може да бъде последната възможност, която някога ще имат“.

„Палестинците са в бедност и под насилие, експлоатирани от онези, които искат да ги използват като пешки за насърчаване на тероризма и екстремизма. Те заслужават далеч по-добър живот“, каза Тръмп.

План от 80 страници, с карта на границите между двете държави

Президентът спомена, че документът е от 80 страници и че в него се посочва, че „Ерусалим ще остане много важна, неделима столица на Израел“.

Планът обаче ще осигури на палестинците столица в части от Източен Ерусалим, каза той, като посочи, че Западният бряг няма да бъде намален наполовина по плана.

„Ще работим и за създаването на съседна територия в рамките на бъдещата палестинска държава, за тогава, когато се изпълнят условията за държавност, включително твърдото отхвърляне на тероризма“, каза Тръмп, като призова палестинците да обърнат гръб на радикалното движение „Хамас“.

Белият дом разпространи и карта с предложените бъдещи граници между израелската и палестинската държава, като част от плана на Тръмп.


Картата показва, че районът на Западния бряг обхваща 15-ина селища на израелски заселници, като той е свързан с ивицата Газа само с тунел.

Президентът на САЩ заяви, че е писал във вторник до палестинския президент Махмуд Абас да се включи с подкрепа за плана.

„Обясних на Абас, че територията, отредена за новата му държава, ще остане отворена и неразвита за период от четири години“, каза Тръмп.

Белият дом заяви, че според плана палестинската държава трябва да бъде „демилитаризирана“.

„Визията предвижда демилитаризирана палестинска държава, която да живее спокойно редом с Израел, като Израел ще носи отговорност за сигурността на запад от река Йордан“, се казва в изявлението.

Нетаняху приветства „историческия ден“

Нетаняху от своя страна нарече обявяването на плана на Тръмп „исторически ден“. Според него това е „реалистичен път към траен мир“, който гарантира суверенитета на Израел над Йорданската долина.

Нетаняху каза още, че според плана палестинските бежанци няма да имат право да се връщат в Израел.

Палестинците ще трябва да признаят Израел като еврейска държава, допълни още той.

Израелският премиер каза, че е отворен за преговори за пътя на палестинците към бъдеща държава.

„Твърде много планове се опитваха да окажат натиск върху Израел да се оттегли от жизненоважна територия като долината на Йордан. Но вие, г-н президент, вие демонстрирахте позиция, че Израел трябва да има суверенитет в долината на Йордан и други стратегически области на Юдея и Самария“, каза Нетаняху.

Палестинците отхвърлят плана, бил „заговор“

Палестинският президент Махмуд Абас нарече плана на Тръмп „заговор“ и обяви, че правата на народа му „не са за продан“.

„Казах на Тръмп и Нетаняху: Ерусалим не е за продан, всички наши права не са за продан и не са за пазарлък. И вашата сделка, заговорът, няма да мине“, каза Абас в телевизионно обръщение в Рамала на Западния бряг.

Минути след обявяването на плана стана ясно, че палестинските ислямисти от „Хамас“ отхвърлят сделката на Тръмп.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Непал

Музикантът Петър Георгиев на преход в Непал

"Исках да хвана една от последните възможности за трекинг в Хималаите без водач". Това заяви пред БНР Петър Георгиев, който в момента е на преход в Непал. По професия той е музикант, но обожава пътешествията и планините. "Непал от години се опитват да въведат закон, с който да забранят на планинари като мен да ходят сами в планината –..

публикувано на 16.04.24 в 11:58
Симона Велева

Симона Велева: Медийната среда у нас е изключително политизирана

Медийната среда у нас е изключително политизирана, а истинските медийни проблеми не са във фокуса . Това мнение изрази в интервю за БНР Симона Велева от Съвета за електронни медии. Тя коментира европейските законодателни промени, касаещи медийната сфера, както и грамотността на децата при използване на медийно съдържание. Досега Законът за..

публикувано на 16.04.24 в 11:41

Пожар избухна в Старата фондова борса в Копенхаген

Пожар избухна в Старата фондова борса в Копенхаген - една от най-емблематичните сгради на датската столица, предаде Ройтерс. Огънят е погълнал заострения връх на кулата, който е се е срутил върху покрива. Няма данни за пострадали. На излъчени от медиите кадри се вижда как хора отнасят големи картини далеч от сградата, за да ги спасят от..

публикувано на 16.04.24 в 11:39
Маркус Пипер

Приближен на Урсула фон дер Лайен отказа назначение в ЕК

Германски депутат обяви в понеделник, че няма да поеме пост в Еврокомисията, след като заради назначението му председателката на институцията Урсула фон дер Лайен стана обект на критики на фона на стремежа си към втори мандат на поста. В края на януари Маркус Пипер, евродепутат от ЕНП, партията на Фон дер Лайен, бе номиниран за..

публикувано на 16.04.24 в 11:29
Петя Банкова

Отново отложиха мярката на бившата шефка на Митниците

Заради болен адвокат за втори път отложиха мерките за неотклонение на бившия директор на митниците Петя Банкова и хасковския бизнесмен Стефан Димитров.  Те остават в ареста поне до четвъртък, когато мерките им ще се гледат от друг съдебен състав. Става дума за адвоката на Банкова Аделина Натина, заради която беше отложено и първото разглеждане..

публикувано на 16.04.24 в 11:27

Оскверниха гроба на патриарх Неофит

Неизвестни лица са поругали и осквернили гроба на Български патриарх и Софийски митрополит Неофит, намиращ се под колонадата на столичния митрополитски храм "Св. Неделя".  Кръстът е изваден от гроба, част от него е счупена, мраморното надгробно ограждение също е повредено, съобщават от Св. Синод на БПЦ.  Органите на реда са уведомени за случая..

публикувано на 16.04.24 в 10:25

Силистренци ще гледат премиерно нова интерпретация на "Криворазбраната цивилизация"

Добре познатия сюжет на пиесата "Криворазбраната цивилизация" силистренци ще имат възможност да гледат тази вечер от 19:00 часа на сцената на Драматично-кукления театър, но поднесен в стила на театралната клоунада. Въпреки това, посланието на спектакъла остава същото, а именно, че приемайки новите неща, не трябва да загърбваме род и родина...

публикувано на 16.04.24 в 10:18